پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰

تهدید جگرهای آلوده به «فاسیولا» /حراج سلامتی در بساط‌های غیرمجاز

مسئولان بهداشتی با توجه به احتمال شیوع بیماری‌های مشترک انسان و دام در فصل گرما نسبت به خرید کشتارهای غیرمجاز و به ویژه جگرهای آلوده به انگل فاسیولا به شهروندان هشدار می‌دهند.

به گزارش بازی دراز، 

اگر چه تامین پروتئین‌هایی چون گوشت و جگر از ضروریات تغذیه ای است اما تامین آن در شرایط غیر بهداشتی نه تنها کمکی به تغذیه و سلامت افراد نمی کند بلکه تهدیدی جدی برای سلامت آنها خواهد بود.

از جمله عواقب خطرناک این شیوه تامین پروتئین هایی چون گوشت و جگر بروز بیماری های مشترک بین انسان و دام چون تب مالت، تب کریمه کنگو و مواردی از این دست است.

اگر چه با وجود ابتلای ۲ نفر به تب کریمه کنگو در استان کرمانشاه طی مدت سپری شده از امسال هیچ یک از این افراد جان نباختند و با انجام به موقع اقدامات درمانی از خطر مرگ رهایی و بهبود یافتند، اما با توجه به اینکه هیچ علائم بالینی از این بیماری در دام مشخص نیست، ممکن است این خطر برای بسیاری از افرادی که صرف سلامت ظاهری دام، اقدام به خرید گوشت آن از عرضه کنندگان غیرمجاز می کنند، وجود دارد.

با توجه به آغاز فصل گرم سال و شیوع حشرات ریزی چون کنه به عنوان عاملان ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ضرورت وجود رعایت نکات بهداشتی و نظارت بر عرضه گوشت و جگر بیش از سایر فصول سال وجود دارد و کشتارهای غیرمجاز در معابر، منازل و بازار روزها می تواند زمینه شیوع بیماری های مشترک بین انسان و دام  چون تب کریمه کنگو باشد.

کشتارگاه ها برای پیشگیری از بیماری های مشترک انسان و دام مجهز به سالن پیش سرد هستند

مجید همتی، رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی دامپزشکی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مرصاد در خصوص اقدامات دامپزشکی استان کرمانشاه برای مقابله با کشتارهای غیرمجاز در سطح شهر و بازار روزها، گفت: اکنون اکثر کشتارگاه ها، سالن پیش سرد دارند و لاشه پس از کشتار در سالن پیش سرد نگهداری می شود اما واقعیت این است که در کشتارهای خیابانی این مسئله رعایت نمی شود.

وی خطاب به شهروندان کرمانشاهی توصیه کرد که به دلیل اینکه خطر انتقال بیماری های مشترک بین انسان و دام چون تب کریمه کنگو در کشتارهای غیرمجاز وجود دارد، هیچ گاه از این کشتارهای خیابانی و غیرمجاز که در خیابان ها و اطراف معابر انجام می شود، خرید نکنند.

همتی افزود: در بحث مقابله با این کشتارهای غیرمجاز تیم های مشترک متشکل از دستگاه هایی چون شهرداری، دامپزشکی، بهداشت و تعزیرات عرضه کنندگان در این زمینه را شناسایی و از طریق مراکز قضایی مورد برخورد قرار می دهند.

ا

 

بهترین برخورد با عرضه کنندگان غیرمجاز نخریدن مردم و کاهش تقاضا است

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی دامپزشکی استان کرمانشاه تاکید کرد: بهترین برخورد را خود مردم با خرید نکردن از این افراد است، چرا که این افراد مکان ثابتی ندارند، ممکن است پس از برخورد مجدد در مکان دیگری دست به این اقدام بزنند.

وی خاطرنشان کرد: تنها راه مقابله با این موضوع این است که برای این گوشت ها تقاضا وجود نداشته باشد و نباید شهروندان به خاطر تنها چندهزار تومان تفاوت قیمت سلامت خود را به خطر بیاندازند.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی دامپزشکی استان کرمانشاه تاکید کرد: با خرید این گوشت ها نه تنها خطر بیماری تب کریمه کنگو، بلکه ممکن است خطر بسیاری از بیماری های دیگر مشترک بین انسان و دام، مصرف کنندگان را تهدید کند.

نظارت برعرضه کشتارهای غیرمجاز با کدام نهادهاست؟

در ادامه بهمن خدادیان، کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مرصاد، نیز در خصوص برخورد با کشتارهای غیرمجاز و همینطور جگرکی های غیرمجاز در سطح شهر، گفت: این موضوع چندین بار در کارگروه سلامت امنیت غذایی استان و شهرستان مطرح شده است.

وی افزود: از ابتدای خرداد ماه امسال تاکنون ۳ جلسه در این زمینه برگزار کردیم و در هر ۳ جلسه کارگروه سلامت امنیت غذایی این موضوع مطرح شد و مصوباتی هم داشتیم و مشخص شد که چند اداره باید به صورت مستقیم در بحث برخورد با موارد غیرمجاز حضور داشته باشند.

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه گفت: در راس ادارات مذکور که باید در زمینه برخورد با موارد غیرمجاز حضور داشته باشند، دامپزشکی برای نظارت بر بحث فرآورده های خام دامی است.

وی افزود: از دیگر ادارات که باید در این زمینه حضور مستقیم داشته باشد، اداره اجرائیات شهرداری به منظور برخورد با اینها در قالب هایی چون دوره گردی، سدمعبر و غیرمجاز بودنشان بر اساس قوانین شهرداری است.

خدادادیان ادامه داد: اداره بهداشت نیز به عنوان متولی سلامت مردم بحث نظارت بر این فرآیندها را داریم و اگر احساس کنیم که سلامت مردم به هر طریقی دارد به خطر می افتد، قطعا هشدار لازم را می دهیم و با ادارات مربوطه، دادستانی و کارگروه سلامت فرمانداری و در صورت نیاز کارگروه سلامت استانداری طرح موضوع می کنیم.

ا

 

کشف و جمع آوری ۴۰ تن گوشت جگر در کرمانشاه طی سال گذشته

وی گفت: مصوب شده که کما فی سابق یک تیم مشترک از نیروی انتظامی، اصناف، بهداشت، دامپزشکی و اجرائیات شهرداری تشکیل شده که به صورت مشترک هر روز در این زمینه نظارت دارند و برخورد می کنند.

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه ادامه داد: سال گذشته به اتفاق همین تیم و با حکم قضایی ما اقدام به جمع آوری حدود ۴۰ تن گوشت در قالب گوشت مرغ، گوشت دام و دام زنده کردیم.

وی تصریح کرد: پس از جمع آوری نسبت به معدوم سازی یک سری از گوشت های جمع آوری شده که فاسد بودند، کردیم و یک سری از دام ها را نیز با تعهد عودت دادیم و یک سری هم با توجه حکم قضایی ارائه دادیم که صرف امور خیریه شود.

کشف ۱۰ تن گوشت و فراورده های گوشتی از مراکز غیرمجاز طی مدت سپری شده از امسال

خدادادیان افزود: این طرح هم اکنون نیز ادامه دارد و از اول امسال تاکنون حدود ۱۰ تن گوشت مرغ و دام، کله پاچه، اما و احشا، دل و جگر و... که در قالب کشتار غیرمجاز و یا در مراکز غیرمجاز عرضه شده بود را جمع آوری کردیم.

وی گفت: اخیر با امضای ۳ اداره دامپزشکی، بهداشت و اجرائیات شهرداری حکمی را از مقام قضایی جهت برخورد قاطع با دست فروش هایی که اکنون و به ویژه شب ها در مناطقی چون انتهای مسکن، اطراف پارک ها، میدان آزادگان و میادینی چون میدان فرودگاه و میدان تمام حسین(ع) اقدام به عرضه جگر می کنند، گرفته ایم.

بسیاری از جگرهای جمع آوری شده از دستفروشان ناقل انگل فاسیولا و آلوده بودند

این مسئول تصریح کرد: طبق نمونه هایی که از این جگرها گرفتیم اکثرا آلوده و دارای انگل بودند. در جگر یک انگل به نام فاسیولا وجود دارد که انگل اختصاصی کبد است و باعث ناراحتی کبد انسان می شود.

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه افزود: از دیگر موارد بیماری تب مالت است که در امعاء و احشا تایید شده است.

خدادیان ادامه داد: مورد دیگر که بسیار نگران کننده بوده، بحث تب کریمه کنگو است و برای پیشگیری از موارد مذکور باید در چند جبهه کار کنیم.

ضرورت فرهنگسازی، نظارت و برخورد مناسب و ساماندهی دست فروشان و عرضه کنندگان غیرمجاز

وی یک جبهه در این زمینه را بحث فرهنگسازی عنوان کرد و گفت: باید در این زمینه بسیار کار شود، چرا که تا زماتی که تقاضا وجود داشته باشد، این بحث دستفروش ها، دوره گردها و افراد سودجو وجود دارند.

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه افزود: جبهه دیگر نهادینه کردن این برنامه ها است که این دستفروش ها را جمع کرده و شرایط ساختاری را برای آنها آماده کنیم و در قالب بازارچه هایی اینها را ساماندهی کنیم.

وی ادامه داد: هم اکنون شهرداری در قسمتی از شهر این کار را دارد انجام می دهد و بحث نظارت در این زمینه نیز مهم است و هر اقدام قانونی که نیاز است برای آنها انجام می دهیم.

ا

 

عرضه کنندگان غیرمجاز گوشت، جگر و فرآورده های غیردامی به مراکز قضایی معرفی و زندانی می شوند

خدادادیان یادآور شد: به دلیل اینکه تاکنون و پیش از این چندین بار دوره گردها و دست فروش ها را جمع کرده ایم اما متاسفانه به تعهدی که داده اند عمل نکرده اند، قرار بر این است که اینبار به خاطر اینکه کار آنها تهدیدی برای سلامت است، علاوه بر اینکه خودرو و وسایل آنها را توقیف می کنیم، خود آنها را نیز برای برخورد به دفتر قضایی معرفی کنیم و حتی ممکن است محکوم به زندان نیز شوند.

وی تصریح کرد: بستر برای اینها با محوریت فرمانداری به عنوان رئیس کارگروه سلامت امنیت غذایی در حال فراهم شدن بوده و این تیم ها تشکیل شده است و ما حکم قضایی هم گرفته ایم و با همکاری نیروی انتظامی کما فی سابق و حضور دستگاه های مذکور کار برخورد را به صورت جدی و مستمر انجام خواهیم داد.

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه افزود: در کنار این موضوع همانطور که گفتیم کار فرهنگسازی و بستر سازی برای فعالیت قانونی آنها در حال انجام است.

ایجاد رویه پیش سرد در کشتارگاه های استان برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مشترک انسان و دام

وی یادآور شد: در سنوات گذشته نیز اقدام خوبی صورت گرفت و به واسطه مشاهده ابتلا یک مورد به تب کریمه کنگو در دو سال گذشته، به کشتارگاه ها فشار آوردیم که کار پیش سرد را انجام دهند.

خدادادیان افزود: براین اساس دامی که امروز ذبح می شود، در داخل سردخانه و یخچال می ماند که این جمود نعشی برای آن رعایت شود و محیط گوشت اسیدی شود و همه عوامل بیماری زا از جمله تب مالت، کیست هیداتیک و تب کریمه کنگو از بین برود.

اکنون جگر، کله پاچه وامعاء و احشا دام به صورت بسته بندی و مهمور به مهر دامپزشکی توسط کشتارگاه توزیع می شود

وی تاکید کرد: گوشتی که اکنون وارد قصابی های معتبر می شود گوشت بسیار سالمی است و خوشبختانه هم اکنون کشتارگاه ها اقدام به بسته بندی کله پاچه سیرابی و جگر با مهر و برچسب دامپزشکی کرده و وارده بازار می‌کند.

این مسئول خاطرنشان کرد: این از اقدامات مثبتی بود که کارگروه سلامت شهرستان و استان کرمانشاه انجام داد و جزو اولین استان ها در این زمینه هستیم و پس از ما همدانی ها و استانهای دیگر اقدام به این کار می کنتد.

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه به مردم توصیه و تاکید کرد: به هیچ وجه از دست فروش ها خرید نکنند و در صورت نیاز به راحتی می توانتد گوشت و حتی جگر مورد نیاز خود را از قصابی ها و مراکز معتبر خریداری کنند.

وی افزود: هم ما و هم دامپزشکی بر این مراکز نظارت داریم و اگر با مشکلی در این زمینه برخورد کردند یا با سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت و یا با سامانه ۱۵۱۲ دامپزشکی تماس حاصل کرده و موضوع را گزارش دهند تا سریعا مورد بررسی قرار گیرد.

حدود ۲۰ تن از گوشت های جمع اوری شده در سال گذشته به دلیل گزارشات مردمی بود

این مسئول یادآور شد: سال گذشته حدود ۲۰ تن از گوشت های جمع آوری شده به واسطه گزارش های مردمی بود و در داخل منزل اقدام به ذبح و بسته بندی غیرمجاز کرده بودند.

خدادادیان در پایان با بیان اینکه ما برخورد مناسبی در این راستا انجام دادیم از مردم درخواست کرد که در این زمینه اغماض نکنند و اگر موردی بود از طریق سامانه مذکور اطلاع رسانی کنند.

با توجه به موارد ذکر شده، به نظر می رسد بحث نظارت و برخورد با عرضه کنندگان غیرمجاز گوشت و جگر در معابر و بازار روزها با توجه به آغاز فصل گرما و شیوع عوامل و ناقلین بیماری های مشترک بین انسان و دام از ضرورت های غیرقابل انکار است که باید مورد توجه جدی و بیش از پیش مسئولین قرار گیرد.

همچنین می طلبد که مردم به عنوان یکی از اصلی ترین ابعاد نظارت بر این موضوع از خرید گوشت و جگر و امعاء و احشای مورد نیاز خود از دستفروش ها و عرضه کنندگان غیرمجاز پرهیز کنند تا با کاهش و به حداقل رساندن تقاضا در این زمینه عرضه و عوارض ناشی از این موضوع به حداقل ترین شکل ممکن برسد.