پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۹

چه کسی از «فتنه 98» سود می برد؟

تهران- ایرنا- فتنه 98 تازه ترین اسم رمز تهاجم اقلیتی سیاسی به رقبا است که بی پرده انتخابات آتی مجلس را نشانه رفته است.

به گزارش بازی دراز، به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، افزایش فشارهای اقتصادی و تنگناهای معیشتی، انعکاس آسیب های مدنی، اوضاع نامطلوب و رخدادهای نگران کننده در شبکه های اجتماعی، رسوب مطالبات سیاسی سالیان گذشته، بروز اعتراضات کارگری و نارسایی واحدهای تولیدی و خدماتی در تامین مایحتاج ادامه کار و پرداخت دستمزدها، پیامد چالش های اقلیمی از جمله اعتراض کشاورزان خواهان حق آبه مناطق مرکزی و ساکنان نواحی ریزگردخیز غرب و جنوب غربی کشور در کنار تحولات نسلی که نیازها و خواسته هایی گسترده را در زمینه سبک زندگی متفاوت با هنجارهای پیشینی، سنتی و حاکمیتی به وجود آورده سبب شده تا بسیاری از نخبگان سیاسی چشم اندازهای پیش روی جامعه را با نگرانی بنگرند.
در کنار مولفه هایی که از آن یاد شد، عوامل مختلف داخلی و خارجی که تشریح آن فرصتی مجزا را می طلبد، دست به دست هم داد تا پویایی، امید و سرزندگی که طی سال های اخیر و به ویژه در برهه های انتخاباتی خرداد 92، اسفند 94 و اردیبهشت 96 شاهد بودیم رو به سردی نهد.
در این میان، برخی افزایش فشارها و مشکلات متعدد برای آحاد و اقشار مختلف جامعه و گروهی سرخوردگی مردم از تحقق وعده و شعارهای اعلانی در صحنه های مشارکت خیز سیاسی را عامل سردی و کرختی موجود می دانند. در این میان برخی ناظران از بروز نوعی ناخرسندی و اعتراض نهادین در جامعه سخن می گویند که بر اثر این دو عامل گسترش یافته و افزون بر آن افشای فسادهای خرد و کلان اقتصادی و ناکارآمدی برخی نهادها آن را عمیق تر می کند.
این شرایط سبب شده تا جریان های سیاسی، نگرانی خود از آینده و چگونگی جلب اعتماد و کسب آرای مردم را آشکار ساخته و چند و چون ارتباط گیری مجدد با مردم و ترغیب آنان به حضور تعیین کننده پای صندوق های رای را به شکلی جدی مورد توجه قرار دهند.
در همین پیوند، طیف هایی از اصولگرایان چاره را در ایجاد تشکل های جدید و طرح شعارهایی نو، معطوف به نیازهای مردم و غالبا انتقادی می جویند. اوضاع کنونی گویا اصلاح طلبان را به شکلی عمقی تر نگران ساخته تا جایی که برخی چهره های کلیدی و پرسابقه اصلاح طلب گزینه عبور از خود برای تداوم اندیشه اصلاحات را مطرح ساخته اند.
طرح شعارهایی مبنی بر پایان ماجرای اصلاح طلب- اصولگرا در اعتراضات دی ماه پارسال، چالش های پیش روی جریان های سنتی عرصه سیاست ایران را برجسته تر از قبل ساخت و اکنون اوضاع به گونه ای است که برخی در قامت کارشناس و در صدا و سیما از مردم درخواست می کنند که دیگر «گول اصلاح طلب و اصولگرا را نخورند» 
در این میان برخی گویا در محیطی کاملا مجزا از جامعه و خلائی خودساخته، با جدیت، برآمدن از صندوق های رای را هدفگذاری کرده اند. این در حالی است که مناسبات موجود میان طیف موسوم به «دلواپس»، «تندرو»، «اقتدارگرا» و ... با کانون های قدرت و ثروت، در مقایسه با رقبا نیاز چندانی را برای دستیابی آنان به مناصب انتخابی ایجاد نمی کند.
با این حال، این جریان از یک انتخابات تا انتخابات بعدی همه امکانات خود را بسیج کرده و سیاستگذاری و موضع گیری های خود را به شکلی سامان می دهد که گویا همه چیز در رقابت بر سر قدرت خلاصه شده و تنها با قرار گرفتن نخبگان این جریان در مناصب و مصادر قرار است گره از هر کار فروبسته ای گشوده شود.
مهمترین شاخصه این جریان سیاسی رویکرد سلبی است که باعث شد بخش عمده توان رسانه ای، تبلیغاتی و عملیاتی آن صرف تخریب رقیبان بالفعل و بالقوه شود. علاوه بر اینکه این طیف به شکلی مزمن با محدودیت های کمتری به لحاظ تایید صلاحیت نامزدها و بهره گیری از انواع تریبون ها در مقایسه با رقبا برخوردار بوده اند.
یکی از تازه ترین هدفگذاری های انتخاباتی جریان مذکور القای ناامنی و بروز التهاب و بی ثباتی در فضای سیاسی و مدنی کشور طی حدود یک سال مانده به انتخابات مجلس یازدهم است که با اسم رمز فتنه 98 صورت می گیرد.
یکی از اولین کاربردهای این کلیدواژه را می توان در سخنرانی وزیر اطلاعات دولت دهم در خردادماه امسال و سالگرد ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی یافت؛ جایی که حجت الاسلام «حیدر مصلحی» از طراحی قطعی فتنه ای برای سال 97 یا 98 خبر داد و گفت: حوادث سال 1388 تمام نشده و دشمن با رفع اشکالات خود به دنبال طراحی فتنه‌ای جدید است که محور آن‌ها اصل نظام و ولایت فقیه است. این اعترافاتی است که جاسوسان دستگیر شده نیز به آن اقرار کرده‌اند و عده‌ای نیز در داخل با طرح و نقشه‌های دشمن همراهی می‌کنند. در فتنه 88 اوباما بیان کرد که اشکال بزرگ ما در این فتنه این بود که از طبقه متوسط به بالا استفاده کردیم و نتوانستیم طبقه متوسط به پایین را مورد استفاده قرار دهیم.
به گفته وی در سال 97 یا 98 قطعا دشمن فتنه‌ای را طراحی می‌کند و محور آن نیز ولی‌فقیه است. فردی که مسئول است و قول داده باید پاسخگو باشد و نباید نظام را مورد هدف قرار داد. باید خودمان را برای مقابله با این حرکت‌ها آماده کنیم.
دور تازه حمله به رقبا با اسم رمز فتنه 98 به بهانه سخنان اخیر رهبری درباره برنامه ریزی دشمنان خارجی برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی به راه افتاد. 
رهبر انقلاب بیست و یکم آذرماه در دیدار جمعی از خانواده‌های شهیدان دفاع مقدس و مدافع حرم و دفاع از مرزها و امنیت کشور با اشاره به سخنان آمریکایی ها که «تابستان داغ 97» را وعده داده بودند، بیان داشتند «هدف آن‌ها (آمریکایی ها) این بود که به‌وسیله‌ تحریم و اقدامات ضد امنیتی، در کشور، دودستگی، اختلاف و جنگ گروه‌ها به وجود آورند و عده‌ای را به خیابان‌ها بکشانند»
رهبری افزودند: اگرچه نقشه‌ دشمن لو رفته است اما همه باید هوشیاری خود را حفظ کنند زیرا آمریکا، دشمنی خبیث و حیله‌گر است و ممکن است قصد فریب داشته باشد تا برای سال 97، جنجال کند اما مثلاً برای سال 98 نقشه‌ای بکشد.
پس از آن بود که جریان تندرو کوشید با القاء وقوع ناآرامی های محتوم در سال آتی، نیروهای سیاسی رقیب را در جایگاه متهم ردیف اول جرمی به وقوع نپیوسته قرار دهد.
به گفته برخی از نمایندگان «جبهه پایداری» که اخیرا با رسانه ها به گفت وگو نشسته اند، قرار است التهاباتی سیاسی پیش از انتخابات مجلس یازدهم به وقوع بپیوندد. 
از جمله «جواد کریمی قدوسی» چند روز پیش در گفت وگو با یکی از روزنامه ها با اشاره به ماجرای ارائه لوایح دوقلوی دولت هشتم به مجلس ششم و اعتراض نمایندگان رد صلاحیت شده این مجلس گفت همه این اقدامات در راستای ایجاد انسداد سیاسی در کشور صورت گرفت و با تجربیاتی که داریم احتمال می ‌دهیم تکرار این اتفاق در سال 98 رخ دهد.
از سوی دیگر آیت الله «سیداحمد علم الهدی» امام جمعه مشهد در آستانه برگزاری مراسم 9 دی بیان داشت که دشمن به دنبال فتنه انگیزی در سال 98 با استفاده مجدد از خواص است. وی در خطبه های نماز جمعه مشهد همچنین بیان داشت که FATF مقدمه ای برای فتنه 98 و اعمال فشار آمریکا بر ایران است.
اظهارنظرهایی از این دست در حالی صورت می گیرد که به گفته «علی مطهری» نایب رئیس مجلس، رهبری اصولا تعبیر فتنه 98 را به کار نبرده اند و اشاره صریح ایشان در فتنه انگیزی به دشمنان خارجی و به صورت مشخص آمریکایی ها بوده است.
در واکنش به موضع گیری های جریان تندروی مخالف دولت، «محمود واعظی» رئیس دفتر رئیس جمهوری اظهار داشت : کشور نظام و رهبر دارد؛ رهبری که حواسش به همه موضوعات است. مجلس دارد؛ مجلسی که مرتب جلسه می گذارد و مسائل را پیگیری می کند. قوه قضاییه و نیروهای نظامی و انتظامی دارد که در حوزه تحت مسئولیت به وظایف خود عمل می کنند بنابراین در چنین کشوری معنی ندارد، هر کسی هر آنچه به ذهنش می آید بگوید. 
آنچه مشخص است اصلی ترین کارکرد بهره گیری از تاکتیکی اینچنین، اتهام زنی و تخریب رقبا در فاصله زمانی یک سال مانده به انتخابات است حال آنکه مانور گسترده پیرامون این محور در عرصه داخلی دو آسیب مشخص را به بار خواهد آورد؛ جایگزینی التهاب و تشویش عمومی به جای هوشیاری و دوم بر هم خوردن انسجام میان نیروها و جریان های سیاسی.
در شرایط حال حاضر کشور که چالش هایی در هم پیچیده تنگناهایی جدی را برای جامعه به وجود آورده، هدف قرار دادن رقبای داخلی الزاما آبی را برای تندروها گرم نخواهد کرد اما آسیاب دشمنان خارجی را به حرکت درخواهد آورد.