پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۲

کره شمالی از برجام درس بگیرد

تحلیلگران انعطاف ناپذیربودن «دونالد ترامپ» در مذاکرات و دگرگونی خط مشی ها با تغییر روسای جمهوری آمریکا را که در مورد برجام آشکار شد، نشانه ای از بی منطقی کاخ سفید و غیرقابل اعتماد بودن آن در نظر رهبر کره شمالی می دانند.

به گزارش بازی دراز، به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رییس جمهوری آمریکا در تاریخ 12 ژوئن (اول تیر) در سنگاپور به دیدار «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی می رود.
گفته می شود در این دیدار که می توان آن را تاریخی و بی سابقه توصیف کرد در زمینه خلع سلاح کامل پیونگ یانگ و کاهش تهدیدهای نظامی واشنگتن علیه این کشور گفت وگوهای جامعی صورت می گیرد. 
برخی تحلیلگران اقدامات اخیر دولت کره شمالی در زمینه توقف فعالیت های هسته ای و موشکی در کنار دیدار از همسایه جنوبی و آزادی سه شهروند آمریکایی را نشانه مثبتی از دستیابی به صلح با عقب نشینی کیم از اهداف می دانند. 
گروهی دیگر نیز ضمن متفاوت دانستن دیدگاه دو طرف نسبت به خلع سلاح، بدعهدی آمریکا به ویژه خروج از توافق هسته ای را از دلایل تردید و بی اعتمادی پیونگ یانک به اهداف کاخ سفید تفسیر می کنند. 

**نوسان در نظام سیاسی آمریکا
مسائل گوناگونی در این گفت وگوها مطرح است که هر یک می تواند توافق را تحت تاثیر خود قرار دهد. مهمترین موضوع برای کره شمالی اکنون اهداف و برنامه های آمریکا در آینده است. 
به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران اعتماد به کاخ سفید و احتمال تغییر خواسته آن در سال های بعد، مهمترین دلشمغولی پیونگ یانگ در امضای هر توافقی خواهد بود. 
روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: خروج دونالد ترامپ از توافق هسته ای ایران متغیرهای جدید را پیش از گفت وگو با رهبر کره شمالی وارد بحث کرده است. این اقدام دستیابی به توافق با کیم جونگ اون را سخت تر کرده است. 
اگرچه برخی تحلیلگران آمریکایی اعتقاد دارند این اقدام ترامپ اهرم فشار قدرتمندی را بر پیونگ یانگ ایجاد می کند تا زودتر به توافقی با آمریکا دست پیدا کند اما نگاه به تجربه و رفتارها در اجرای برجام و خروج از توافق هسته ای ایران تاثیر منفی را بر روند گفت وگوهای ایالات متحده و کره شمالی دارد. 
گویا ترامپ تلاش کرد با خروج از برجام پیامی را هم برای رهبر کره شمالی ارسال کند اما مشخص نیست این پیام تا چه اندازه ای به نفع کاخ سفید خواهد بود. روزنامه یو.اس.ای تودی در زمینه درس های توافق هسته ای ایران برای کره شمالی درمذاکره با ترامپ عنوان داشت رئیس جمهوری آمریکا چند شب قبل هنگام اعلام خروج از برجام، در مورد عمل کردن به وعده هایش سخن گفت و همزمان «مایک پومپئو» وزیر امور خارجه خود را هم برای گفت وگو به پیونگ یانگ فرستاد. 
البته «بروس کلینگر» تحلیلگر مسائل شرق آسیا در سازمان سی.آی.ای اعتقاد دارد دولت ترامپ در زمینه دستیابی به موفقیت با کره شمالی موانع بسیار بزرگی را پیش رو دارد که تنها به خاطر برجام به وجود نیامده و به گذشته ها مربوط است. 
در چارچوب توافق سال 1994 میان دولت بیل کلینتون با کره شمالی، پیونگ یانگ به مدت 8 سال برنامه های هسته ای را متوقف کرد اما در دولت جورج بوش این توافق از سوی کاخ سفید لغو شد. ایالات متحده در این سال ها برخلاف تعهدات خود حتی به پیونگ یانگ برای توسعه انرژی هسته ای صلح آمیز هم کمک نکرد. 
کلینگر تاکید دارد کنار کشیدن از توافق هسته ای ایران بر ذهنیت رهبر کره شمالی در زمینه اعتماد به ایالات متحده برای دستیابی به هر توافقی تاثیرگذار خواهد بود. علاوه براین کره شمالی آگاه است که نظام سیاسی ایالات متحده بی ثبات است و آمریکایی ها هر 4 یا 8 سال خط مشی های خود را تغییر می دهند. 
«ایوو دالدر» مدیر موسسه «شورای امور جهان» در شیکاگو تاکید دارد: چیزی که اکنون پیونگ یانگ می بیند این است که نمی تواند به آمریکا اعتماد کند زیرا ممکن است توافقی که اکنون از سوی کاخ سفید امضا می شود، از طرف رئیس جمهوری بعدی بی اعتبار شود. همین امر دستیابی به توافق را بسیار سخت تر می کند. 
به اعتقاد این تحلیلگر رفتارهای ترامپ نشان می دهد که وی به دنبال توافق همه یا هیچ است و در گفت وگو با کیم همه امتیازها را می خواهد؛ گرچه این دستاوردی معجزه وار خواهد بود اما رسیدن به آن فراتر از تصور است. 

**ترامپ؛ بی منطق و متکبر
کارشناسان تاکید دارند مباحث میان واشنگتن با پیونگ یانگ از درجه اهمیت بسیار بالاتری نسبت به موضوع ایران دانست زیرا این کشور توانایی تولید تسلیحات هسته ای را به دست آورده و در حال توسعه زرادخانه خود است. با این حال «رابرت اینهورن» تحلیلگر موسسه بروکینگز و مشاور وزارت امور خارجه آمریکا در امور خلع سلاح در دوره باراک اوباما بر این باور است که «خروج از توافق هسته ای ایران به رهبر کره شمالی نشان می دهد که نمی تواند روی توافق با ایالات متحده حساب کند. بنابراین اقدام ترامپ انگیزه کمی برای کیم جونگ اون به وجود می آورد تا توافقی مهم و تاثیرگذار را امضا کند». 
این مقام پیشین آمریکایی اعتقاد دارد خط مشی ترامپ با توافق هسته ای ایران می توانست چارچوبی را در مذاکره با کره شمالی ایجاد نماید تا در زمینه کاهش تحریم ها، حقوق بشر و توان موشکی و هسته ای بتواند به یک توافق استانداردی دست پیدا کند. 
روزنامه «نیویورک تایمز» نیز رفتار ترامپ با برجام را حاوی پیامی برای کره شمالی دانست که اثرات منفی آن نگران کننده است. رئیس جمهوری آمریکا تلاش دارد نشان دهد با دشمن دیرینه خود (پیونگ یانگ) مذاکرات سختی را خواهد داشت. حال اگر تصمیم اصلی وی آن بوده است که کره شمالی را برای تسلیم زرادخانه هسته ای مجاب کند، تصمیم به خروج از برجام نتیجه عکس خواهد داشت. 
شاید هدف مقام های کاخ سفید این است به کره شمالی نشان دهند تنها گزینه مورد قبول آن ها کنار گذاشتن همه توانایی هسته ای است اما کاری که ترامپ با برجام انجام داد باعث پیچیده تر شدن شرایط برای مذاکرات می شود. 
مقام های نزدیک به ترامپ هنوز مدعی هستند خروج وی از توافق هسته ای ایران موضع دولت آمریکا در گفت وگوهای هسته ای با کره شمالی را تقویت کرده و دستیابی به یک توافق واقعی مورد نظر ترامپ را تسهیل می کند. با اینحال حتی روزنامه «لس آنجلس تایمز» هم دیدگاه منتقدان ترامپ را پرقدرت تر ارزیابی کرد. 
«مارک فیتز پاتریک» مدیر موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک (IISS) هم از جمله تحلیلگران در امور خلع سلاح است که خروج ترامپ از برجام را عاملی برای کاسته شدن از قدرت چانه زنی کاخ سفید در مقابل پیونگ یانگ ارزیابی می کند. این مشاور ارشد پیشین وزارت امور خارجه آمریکا در امور منع اشاعه اعتقاد دارد «این اقدام ضمن کاستن از اعتبار بین المللی ایالات متحده، کاخ سفید را متکبر و بی منطق نشان می دهد و ضمن سخت کردن تلاش ها برای توافق با کیم، زمینه را برای بی قانونی های بیشتر در آینده فراهم می آورد». 
«رابرت کلی» استاد دانشگاه ملی پوسان کره جنوبی در واکنش به سیاست های اخیر ترامپ بر این باور است که نشان دادن انعطاف ناپذیر بودن رئیس جمهوری آمریکا در مذاکرات دیپلماتیک موجب ناامیدی طرف مقابل از دستیابی به اهداف و کسب منافع می شود. «اکنون در زمینه دستیابی به توافق هسته ای، تنها یک احمق ممکن است به حرف های ایالات متحده اعتماد کند».