پایگاه خبری تحلیلی بازی دراز ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۳

خودباوری و ایمان؛ رمز پیروزی در عملیات خیبر

عملیات خیبر در تاریخ دفاع مقدس نشان دهنده نبوغ و ابتکار رزمندگان این مرزوبوم است. عملیاتی که با به نمایش گذاشتن توانمندی ها و ظرفیت های نیروهای خودی، خسارت فراوانی را به دشمن وارد ساخت و مقدمه ای برای پیروزی در عملیات های بعدی، به لحاظ راهبردی شد.

به گزارش بازی دراز، سوم اسفند 1362 خورشیدی، یادآور آغاز عملیات پیروزمندانه «خیبر» است که با ابتکار سپاه پاسداران صورت گرفت. منطقه هورالهویزه به وسعت 1000 کیلومتر مربع، منطقه اجرای عملیات خیبر انتخاب شد که جزایر مجنون شمالی و جنوبی با وسعتی برابر 200 کیلومترمربع، در داخل آن قرار داشت. این منطقه به دلیل برخورداری از شرایط جغرافیایی خاص مانند پوشش باتلاقی و نیزارهای فراوان، اجرای عملیات را با سختی های زیادی همراه کرد. 

فرزندان این مرزوبوم این عملیات را با رمز «یا رسول الله (ص)» و با هدف دستیابی به یکی از مناطق نفتی، راهبردی و مهم عراق آغاز کردند. این حماسه توانست مقدمه ای برای دستیابی به یک صلح و فرجام مناسب برای جنگ تحمیلی باشد. روح عملیات خیبر در اراده و مقاومت بی نظیر رزمندگان در پاسداری از دستاوردهای نظام خلاصه می شد که با نبوغ، رشادت و شهامت شماری زیادی از نیروهای رزمنده همراه بود. 

در همین راستا پژوهشگر گروه اطلاع رسانیایرنا، دیدگاه «سردار سید مرتضی امیریان» مسوول اداره زمینی عملیات کل سپاه پاسداران کشور، مسوول واحد ویژه تیپ 72 محرم در عملیات خیبر و فرمانده گردان مستقل 600 صابرین را درباره این عملیات جویا شد. 

** ویژگی های برجسته عملیات خیبر 
عملیات خیبر نخستین و مهم ترین عملیاتی بود که در طول جنگ تحمیلی در آب و منطقه هورالعظیم یا هورالهویزه که باتلاقی بزرگ به شمار می رفت و بیشتر آن در خاک عراق قرار داشت، صورت گرفت تا پیش از آن رزمندگان، دیگر عملیات های جنگی را در خشکی صورت داده بودند. اجرای این عملیات در آب چند ویژگی مهم داشت که در این میان نقش شناسایی ها و تیم اطلاعات از اهمیت بسیار برخوردار بود. بنابراین برای نخستین بار این امکان و قابلیت فراهم آمد تا سپاه عملیاتی را در آب طراحی کند. فرزندان این مرزوبوم در این عملیات آبی- خاکی با دستیابی به توانمندی های خاص، توانستند امکاناتی از جمله قایق ها، پل های شناور سبک و دیگر تجهیزات برای جنگیدن در آب را تهیه و تدارک ببینند. 

کسب این مهارت ها، مقدمه ای برای عملیات بزرگتری چون «بدر» و «والفجر 8» را فراهم آورد که در صورت اجرایی نشدن، عملیات خیبر، این عملیات ها امکان پذیر نبود. عبور کردن از رودخانه ای خروشان با عرض 1000 متر و عمق 30 متر کار بسیار دشواری بود که رزمندگان با ابتکار و نبوغ از پس آن بر آمدند. از دیگر ویژگی های قابل توجه عملیات خیبر، حمله ایران به خطوط مثلثی عراق بود. عراقی ها «خط دفاعی بارلِو» را که پیشتر اسراییلی ها در جنگ 1967 میلادی، پشت کانال سوئز در برابر مصری ها زده بودند، آن را در پاسگاه زید تا طلاییه و کوشک اجرا و استحکامات جنگی خود را در آنجا مستقر کردند. 

سه خط دفاعی معروف در دنیا وجود دارد و همیشه به عنوان الگو محسوب می شوند؛ «خط زیگفرید» در آلمان، «خط ماژینو» در فرانسه و «خط بالدو» که اسراییل پشت کانال سوئز در برابر مصر احداث کرد و تمام تجربه های ساخت این خطوط را در اختیار عراقی ها نهاد و آنها همین خطوط مثلثی را - که بعدها آن را به نونی شکل تغییر دادند- در منطقه این عملیات احداث کردند. این سند نشان می دهد که ناتو و کشورهای غربی به صورت تمام عیار به حمایت از صدام می پرداختند. 

رزمندگان غیور کشور موفق شدند تا با شیوه ها و ترفندهای خاصی که دنیا را حیرت زده کرد، از آن خطوط عبور کنند، چرا که این مواضع بی نهایت پیچیده بودند. تمام این خطوط با عکس های هوایی گرفته شده به وسیله فانتوم های ارتش جمهوری اسلامی، رصد می شدند و وضعیتی مشابه به وسیله نیروهای خودی طراحی شد و پس از تمرین بر این طرح های مشابه سازی شده، رزمندگان به راحتی توانستند از مواضع و خطوط اصلی دشمن عبور کنند. 

**مساله تکلیف و اهمیت آن برای رزمندگان کشور 
امام خمینی(ره) فرمودند که «جزایر مجنون باید حفظ شود»، بنابراین رزمندگان تا آخرین نفس برای حفظ این منطقه ایستادند. عراقی ها متوجه شدند که به راحتی نمی توانند در برابر ایران مقاومت کنند؛ پس به استفاده از سلاح های شیمیایی روی آوردند، چیزی که برخلاف قواعد جنگ و حقوق بشر بود. دشمن از بمب های شیمیایی و گاز سیانوری برای آفند یا حمله استفاده می کرد. گاز سیانوری پس از پخش شدن، تنها در مدت 10 دقیقه تمام رزمندگان را شهید می کرد و به طور خودکار چند دقیقه بعد، اثر گاز ناپدید و آلودگی آن پاکسازی می شد. 

**نبوغ رزمندگان ایران در ساخت پل ها و استحکامات روی آب 
رزمندگان اسلام در آب ها و باتلاق هایی که از مرز ایران 15 تا 35 کیلومترفاصله داشت، استحکاماتی را احداث و جزیره ها و منطقه های خاکی عراق را به خاک کشور وصل کردند و در اصطلاح «پد» زدند. پد عبارت بود از جاده ای که در آب درست می شد، مصالحی در آب می ریختند و آن را پر می کردند. 

**هماهنگی کم نظیر هوانیروز با سپاه و نتایج مهم عملیات خیبر 
از دیگر ویژگی های این عملیات هماهنگی هوانیروز ارتش با سپاه بود. نیروهای ارتش با خلبان های شجاع در این عملیات همراه سپاه و حتی جلوتر، حرکت می کردند تا با ترابری مهمات و سلاح، پل ها و پدها به دست رزمندگان ساخته شود. ساخت این پل ها، با درگیری و آتش همزمان بود اما هر روز چند کیلومتر پل به وسیله دلیرمردان ساخته می شد. 

عملیات خیبر از سوم اسفند 1362 خورشیدی شروع شد و پس از 20 تا 22 روز به شکست دشمن انجامید. نتیجه این عملیات تسخیر جزایر نفت خیز و مهم عراق بود که با دفاع جانانه به تسخیر رزمندگان اسلام درآمد و تا پایان جنگ در اختیار ایران باقی ماند. 

**اراده و نقش بی بدیل آن در پیروزی 
در تمام تاریخ همواره بخش هایی از کشور به تصرف بیگانگان درآمد و تنها در هشت سال دفاع مقدس بود که یک وجب از خاک کشور تسلیم دشمن نشد و رزمندگان غیور با اراده استوار توانستند از کیان اسلام و حقانیت خود دفاع کنند. در این ارتباط اراده بسیار مهم است چرا که با آن می توان در برابر دشمنان مقاومت کرد. اینک نیز می بایست مراقب نفوذ دشمن باشیم و برای دستیابی به این مهم باید که پشت سر ولایت حرکت کرد. شهیدان در وصیت نامه های خود بر این مساله تاکید کرده اند و امام شهدا نیز فرمودند که «پشتیبان ولایت باشید تا این مملکت آسیی نبیند.»