پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 222986 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۹

نان "نون.خ" را برای کرمانشاه آجر نکنیم!

عید امسال بود که در قاب تلویزیون مهمان خانه‌هایمان شد و خیلی زود توانست با لهجه شیرینی که دارد قاب مردم ایران را برباید.

نان "نون.خ" را برای کرمانشاه آجر نکنیم!

به گزارش بازی دراز، 

"نون.خ" که در نوروز امسال با شیرین زبانی نورالدین خانزاده و بازی خوب بازیگرانش توانست عنوان پربازدیدترین سریال نوروزی صدا و سیما را از آن خود کند، حالا به خاطره‌ای خوب و شیرین در ذهن مردم ایران تبدیل شده.

استقبال از این سریال موجب شد تا عوامل این مجموعه به فکر ساخت سری دوم آن بیفتند و در این بین استاندار کرمانشاه با توجه به قرابت فرهنگ نمایش داده شده در این سریال با کُردزبانان کرمانشاهی و استقبال خوبی که از این سریال در سطح کشور به عمل آمد، پیگیریهای بسیاری انجام داد تا سری دوم این سریال در استان کرمانشاه ساخته شود.

ساخت این سریال در کرمانشاه با توجه به مخاطبان بسیاری که دارد می‌تواند فرصتی برای معرفی کرمانشاه و جاذبه های گردشگری آن باشد. فرصتی که نباید به راحتی از دست بدهیم و برای استفاده هرچه بهتر از فرصت به دست آمده، روز گذشته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان جمعی از فرهیختگان استان را به همراه تهیه کننده و نویسنده این سریال دعوت کرد تا در یک هم اندیشی راهکارهای بهتری برای بهره وری هرچه بیشتر از این سریال در راستای معرفی کرمانشاه ارائه دهند.

ابتدای این نشست با صحبت های مهدی فرجی تهیه کننده این سریال همراه بود که با اشاره به مخاطبان بسیار این سریال بر اساس نظرسنجی سازمان صدا و سیما، گفت: مهمتر از تعداد مخاطبان میزان رضایت آنها بود که خوشبختانه در استان های بسیاری میزان رضایت بالای 80 درصدی داشتیم و در برخی استان ها از جمله کرمانشاه و کُردستان این میزان رضایت به ترتیب 94 درصد و 92 درصد بوده است و این نشان دهنده رضایت بالای مردم این دو استان از سریال است و اینکه توانسته‌ایم با کُردزبانان ارتباط خوبی برقرار کنیم.

وی افزود: با توجه به استقبال صورت گرفته و درخواست‌هایی که مسئولین و نمایندگان و فرهیختگان استان کرمانشاه داشتند، تیم سازنده سریال تصمیم گرفت تا سری دوم این مجموعه را نیز بسازد و در حال حاضر 12 قسمت از 25 قسمت فیلمنامه این مجموعه نوشته شده است.

فرجی با بیان اینکه بیشترین قسمت‌های این سریال در کرمانشاه تصویربرداری می‌شود، گفت: در حال حاضر فیلم برداری مجموعه در "کندوله" و "پریان" شروع شده و در برخی قسمت ها نیز فیلم برداری پروژه در منطقه اورامانات کرمانشاه خواهد بود که تاثیر مثبتی در ثبت این اثر ملی در فهرست آثار جهانی خواهد داشت.

وی خاطرنشان کرد: همچنین بخشی از کار در تهران و بخشی دیگر در شهرهای شمال کشور فیلمبرداری خواهد شد و تلاشمان این است در سری دوم تنوع زبان و قومیت‌ها را داشته باشیم، اما در نهایت بیش از 50 درصد قصه در کرمانشاه خواهد بود.

وی افزود: ما تلاش داریم در این سریال اقوام کُرد را به تصویر بکشیم، برای همین ترجیح ما بر این است که داستان تنها به کُردهای کرمانشاه محصور نشود و بتوانیم کُردزبان دیگر در استان کردستان و شهرستان مهاباد را هم در سریال داشته باشیم.

این تهیه کننده صدا و سیما با بیان اینکه در سری دوم این مجموعه از بازیگران کرمانشاهی بیشتر استفاده می‌شود، گفت: درحال حاضر از مجموع بازیگران انتخاب شده برای سریال 70 درصد کرمانشاهی هستند و مابقی از شهرهای استان کردستان، مهاباد، تهران و سایر شهرها هستند.

وی افزود: در این سری مجموعه تلاش بر این است تا لباس های کُردی با دقت بیشتری انتخاب شود و نقایصی که در زبان و گویش بازیگران بوده رفع شود.

وی در خصوص تفاوت های دیگر این سری سریال با مجموعه قبلی آن، گفت: در سری اول مجموعه توفیق چندانی در بهره وری از مشورت اهالی صدا و سیما و هنرمندان کُردزبان نداشتیم، البته آقای سعید آقاخانی؛ کارگردان مجموعه و نیز فیلمبردار و برخی عوامل سریال کُردزبان هستند و مشورت هایی ارائه کردند، اما در سری دوم از مشورت همکاران کُردزبان بیشتر بهره خواهیم گرفت.

افشین امیری مدیرکل صدا و سیما مرکز کرمانشاه نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه این مرکز با تمام توان در اختیار مجموعه سریال "نون.خ" خواهد بود، گفت: تمام تلاش ما این است که از این فرصت برای معرفی هرچه بهتر استان و ظرفیت های گردشگری آن استفاده کنیم.

امیری استان کرمانشاه را کلکسیونی از لهجه‌های مختلف عنوان کرد وافزود: این استان با توجه به منظومه ای که از اقوام و مذاهب و لهجه‌ها دارد، از ظرفیت های بالایی در بحث ساخت فیلم و سریال برخوردار است و امیدواریم در این سریال همه اقوام، گویش ها و لهجه های کرمانشاه به نحوی در معرض دید قرار گیرند، چرا که این امر می‌تواند زمینه وحدت هرچه بیشتر در استان را فراهم کند.

در ادامه اما اظهار نظر فرهیختگان استان جالب و انتظاراتشان از این سریال 25 قسمتی بسیار بالا بود بود. هر کسی هر دردِدلی و هر بی‌مهریِ فرهنگی طی این سالها دیده بود انگار که مرید و مرادش را یافته باشد، همه را بر سر عوامل این مجموعه خالی کرد!

برخی از این فرهیختگان گلایه داشتند که سریال اصلا کارنامه موفقی نداشته! و چرا زبان کُردی در این سریال به تسمخر گرفته شده و چرا باید برای جذب مخاطب، زبان کُردی مورد تمسخر قرار گیرد و اصلا چرا از نویسندگان کرمانشاهی برای تولید آثار درباره استان استفاده نمی‌شود.

آن دیگری با بیان اینکه لهجه های بسیاری در کرمانشاه وجود دارد، گفت: چرا فقط از یک لهجه در این مجموعه استفاده می‌شود و چرا مابقی لهجه‌ها دیده نمی‌شود.

فرهیخته دیگر از محل فیلم برداری گلایه داشت که چرا فیلم باید در کندوله و پریان فیلم برداری شود و چرا سراغ دیگر نقاط استان نمی‌روید.

آن دیگری بر لزوم استفاده دقیق از زبان فارسی کرمانشاهی در سری دوم مجموعه تاکید داشت و افزود: چرا فقط باید از زبان کُردی استفاده شود و زبان فارسی کرمانشاهی نادیده گرفته شود.

فرهیخته دیگر از عدم بکارگیری موثر بازیگران کرمانشاهی در مجموعه گلایه داشت و آن دیگری گلایه می‌کرد که چرا بازیگران تهرانی مانند "علی صادقی" باید در مجموعه باشند.

آن دیگری با بیان اینکه طنز زبان واژه است نه ادا و اصول، از این گلایه کرد که چرا بیشتر سریال به سمت ادا درآوردن رفته و از طنز فاخر در آن خبری نیست.

فرهیخته دیگر با بیان اینکه در سری اول سریال تنها تعدادی بازیگر از صدا و سیمای مرکز کرمانشاه آورده شده بود، گفت: چرا از مابقی هنرمندان استان استفاده نشده و آن دیگری در پاسخ این انتقاد می‌گفت که همه بازیگران کرمانشاهی از انجمن نمایش استان بوده اند.

با طرح این صحبت ها نویسنده و تهیه کننده سریال ترجیحا تلاش می‌کردند مستمع باشند و با تقدیر از تمام نظرات گفتند که تلاششان را برای بکارگیری این نکات در سری‌های بعدی این مجموعه به کار می بندند.

اما این میان یک مسئله را نباید نادیده بگیریم و اینکه با وجودی که طرح برخی انتقادات کاملا به جا و درست بود، اما الان فرصت مناسبی برای مطرح کردن آنها نبود، آن هم درست زمانی که نیمی از سریال نوشته شده و فیلمبرداری آن هم شروع شده است.

این سریال در حال حاضر فرصتی برای معرفی استان و جاذبه های آن است و باید تمرکز و تلاشمان را بر این مسئله بگذاریم و نباید انتظارات فرهنگی چند دهه را بر سر یک سریال و عوامل آن خالی کنیم.

بیاییم "نون.خ" را فقط به چشم یک فرصت برای استان ببینیم. مهم نیست بازیگران مجموعه کُرد هستند یا غیرکُرد، مهم این است که بازیگران مجموعه با هنرشان بتوانند کرمانشاه را به خوبی معرفی کنند.

کرمانشاه منظومه‌ای از لهجه‌ها و گویش هاست، درست، اما نهایتا یک لهجه و گویش باید استفاده شود آن هم لهجه و گویشی که برای مردم ایران قابل درک باشد.

کرمانشاه لباس‌های محلی بسیاری دارد، درست، اما در نهایت باید از میان این هم تنوع یک دست لباس مشخص در سریال استفاده شود.

بهتر است کمی توقعاتمان را از یک سریال تلویزیونی پایین بیاوریم و همه همت کنیم کرمانشاه در "نون.خ" بهتر دیده شود و نان "نون.خ" برای استان را با دست خودمان آجر نکنیم.