پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 220409 ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۵

تقویت روابط ایران و ترکیه همزمان با تحریم های آمریکا

تهران - ایرنا - ایران و ترکیه در شرایط کنونی از ظرفیت های خوبی برای افزایش حجم تجارت با یکدیگر برخوردار هستند و گفتمان ستیز جویانه و یکجانبه گرایی آمریکا نیز در عرصه بین الملل منافع دوکشور را بیش از پیش به یکدیگر پیوند زده است.

تقویت روابط ایران و ترکیه همزمان با تحریم های آمریکا

به گزارش بازی دراز، تهران و آنکارا در شرایط کنونی برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی برنامه ریزی می کنند تا تجارت دو طرف هر چه بیشتر گسترش یابد و تلاش برای ایجاد فضای هر چه بهتر با هدف تامین منافع ملی نیز از مهمترین سیاست گذاری های دو کشور است.
ایران و ترکیه با وجود اختلاف نظر در بحث سوریه در زمینه همکاری های های اقتصادی و امنیتی با یکدیگر همسو و همگام بوده و روابط دو کشور در سایه تحریم های آمریکا در بُعد اقتصادی بیش از پیش به یکدیگر نزدیک شده و دو کشور می‌توانند به عنوان مکمل یکدیگر عمل کنند و از طریق هم‌افزایی در راستای توسعه و رونق اقتصادی دوجانبه و منطقه‌ای نقش موثر داشته باشند.
ایران و ترکیه در زمینه مقابله با تحریم ها و یکجانبه گرایی رئیس جمهوری آمریکا همسو و هماهنگ گام برمی دارند، هرچند باید توجه داشت که دو کشور تحت تحریم‌های اقتصادی آمریکا قرار دارند و در صدد اجرای یک ساز و کار مالی مشخص برای حذف دلار از مبادلات اقتصادی هستند و راه اندازی این سازو کار تجاری خارجی بین دو کشور شبیه به اینستکس برای مبادلات بین آنها فارغ از بحث تحریم ها در یک فضای استاندارد می تواند به توسعه همکاری های تهران و آنکارا کمک کند.
دولت اعتدال و توسعه و شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه از یک سو بارها درباره پایبندی این کشور به قراردادهای نفت و گاز با ایران اعلام کرده است که این تحریم ها را اعمال نخواهد کرد و از سوی یگر به نظر می رسد اتحاد کشورهای مورد تحریم آمریکا یعنی ایران ، ترکیه و روسیه می تواند نظم جدیدی را در بی نظمی و آشفتگی خاورمیانه رقم بزند.
«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه بارها بر مخالفت ترکیه علیه تحریم های آمریکا تأکید کرده و گفته است: آنکارا و ایران نیازمند ادامه کار برای افزایش تجارت دوجانبه با هدف 30 میلیارد دلار، سه برابر حجم تجارت کنونی هستند.
وزیر خارجه ترکیه افزود: با در نظر گرفتن مکانیسم های کنونی، ما در حال بررسی ایجاد ساز وکارهای جدید مانند اینستکس و بر طرف کردن موانع تجاری پیش رو هستیم.
شریف دیلک، کارشناس بخش مطالعات اقتصادی بنیاد پژوهش‌های سیاسی و اقتصادی ترکیه «ستا» نیز معتقد است که آنکارا برای حفظ روابط اقتصادی با ایران و سرمایه‌گذاری شرکت‌های ترک در این کشور ناگزیر به ایجاد مکانیزم‌های جایگزینی است.
رخسار پکجان وزیر تجارت ترکیه اعلام کرد که ما در منطقه خاورمیانه زندگی می کنیم و با کشورهای ایران، سوریه و عراق همسایه هستیم و به همین دلیل باید به تداوم همکاری های تجاری دو جانبه و چندجانبه با یکدیگر بپردازیم.
وی افزود: ترکیه بدون توجه به تحریم یکجانبه آمریکا، به تجارت خود با ایران ادامه خواهد داد.
«عبدالناصر همتی»رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی نیز ماه گذشته پس از دیدار با سفیر ترکیه در اینستاگرامش نوشت : در دیدار با سفیر ترکیه بر نارضایتی تجاری بانک‌های ایرانی از نحوه همکاری بانک‌های آن کشور اشاره و خواستار تسهیل روابط بانکی دو کشور بر مبنای توافق روسای جمهوری دو کشور شدم. 
وی عنوان کرد: ایران و ترکیه هدف حجم تجاری سی میلیارد دلاری را در برنامه خود دارد و این امر نیازمند روان‌سازی عملیات بانکی و روابط مالی و پولی دو کشور است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز در سومین سفر سالجاری خود به ترکیه در جمع خبرنگاران، از توافق درباره همکاری‌های بانکی و ایجاد سازوکار مشابه اینستکس در روابط دوجانبه با مقام‌های این کشور خبر داد.
وی تصریح کرد: قرار شد وزیر خارجه ترکیه اجرای این موضوعات را به‌طور ویژه دنبال کند، البته مسئولان کمیسیون‌های مشترک دو کشور هم به سهم خودکار را انجام خواهند داد. 
ظریف عنوان کرد: ترکیه علاقه‌مند به همکاری جدی اقتصادی، امنیتی سیاسی منطقه‌ای و بین‌المللی با جمهوری اسلامی ایران است. در طول دهه‌های گذشته نوع روابطی که با ترکیه داشتیم شاید مشابه این روابط را در طول چند دهه گذشته نداشته‌ایم.
باید پذیرفت که سطح تعاملات اقتصادی و تجاری ایران و ترکیه در مقایسه با ظرفیت های موجود نیازمند تلاش و فعالیت بیش از پیش است و این موضوع با بهره‌برداری از ظرفیت های دو کشور، به تقویت هر چه بیشتر روابط ایران و ترکیه کمک می کند.