پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 220155 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳

خسارت و برکت سیلاب برای کشاورزی سمنان

سمنان- ایرنا- کشاورزی منبع اصلی تولید مواد غذایی در سیل 2 ماه اخیر کشور دستخوش برخی آسیب ها شد، در بلندمدت اما بارش ها، با تقویت منابع آبی، برکاتی با خود دارد که می تواند گام بلندی در تحقق شعار «رونق تولید» باشد.

خسارت و برکت سیلاب برای کشاورزی سمنان

به گزارش بازی دراز، به گزارش ایرنا، کشاورزی یک ظرفیت است که شامل تولیدات در بخش های مختلف دامی، زراعی و باغی می شود و توجه به هر یک از این بخش ها رونق تولید، چرخش چرخ اقتصاد و اشتغالزایی را به همراه دارد. 
کشاورزی با تامین غذا و نیازهای ذاتی انسان، راه را برای رفتن به سمت ترقی و پیشرفت هموار می کند چرا که انسان گرسنه به فکر پیشرفت، پویایی، توسعه و ترقی نیست، اما با تامین بودن نیازهای اولیه، تفکر بشر برای برنامه ریزی و قدم گذاشتن در مسیر پیشرفت جان می گیرد. 
همین جملات کافی است تا به اهمیت و تاثیر کشاورزی برای رسیدن به اوج قله های پیشرفت پی ببریم. 
توجه به بخش کشاورزی به عنوان یکی از رکن های توسعه اقتصادی مقدمه ای برای تحقق شعار امسال مبنی بر« رونق تولید» در زمینه های مختلف به منظور بالندگی بیش از پیش کشور خاری بر چشم دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی است. 
کشاورزی و رسیدن به خودکفایی اولین گام برای رونق تولید، اشتغالزایی و توسعه اقتصادی است، چرا که کشاورزی به عنوان یک صنعت پاک به شمار می رود که می تواند باعث چرخش چرخ تولید در کشور در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، کشاورزی و فرهنگی شود. 
رونق کشاورزی نیازمند تحقق و توجه به چندین مولفه است و یکی از این مولفه ها توجه به خواسته و مطالبه های کشاورزان است. 
یکی از مطالبه های کشاورزان، واقعی شدن نرخ بیمه در پرداخت خسارت است و آنان اکنون معتقدند بیمه به تعهدهای خود به خوبی عمل نمی کند و دارای مشکلات ساختاری است و ادامه این روند بیمه موجب دلسرد شدن کشاورزان و کم رونق شدن کشاورزی به عنوان بازوی محرک اقتصاد می شود. 
از دیگر مواردی که موجب دلگرمی کشاورزان برای رونق کشاورزی می شود خرید محصولات راهبردی مانند گندم به قیمت واقعی است. 
هم چنین توجه به منابع آبی و مدیریت آب نقش مهم و غیرقابل انکاری در رونق و توسعه کشاورزی دارد؛ اکنون به اعتقاد کشاورزان نحوه سنجش میزان مصرف آب به وسیله کنتور هوشمند نصب شده در خروجی چاه های آب عادلانه نیست، چرا که کنتور هوشمند به جای توجه به میزان آب استحصال شده، براساس میزان مصرف انرژی میزان مصرف آب را می سنجد. 
کشاورزی به عنوان بخشی که تامین امنیت غذایی کشور را بر عهده دارد با توجه به خشکسالی در چند سال اخیر و سیلاب در روزهای گذشته نیازمند حمایت دولت در زمینه اعطای تسهیلات ارزان قیمت، آسان‌پرداخت و اجرای کامل و درست قانون استمهال وام کشاورزان خسارت دیده است. 
مشکل اصلی کشاورزان و بهره برداران سروکار داشتن با نهاد و مراجع قانونی مختلف برای رسیدگی به امور است، به طور مثال کشاورز برای تامین سوخت ماشین آلات کشاورزی باید به وزارت نفت، برای تامین آب مصرفی به وزارت نیرو و برای تامین نهاده به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کند و این تعدد متولی مانعی در تسهیل و تسریع در روند فعالیت در حوزه کشاورزی است. 
به گزارش ایرنا، 198 هزار هکتار از وسعت استان سمنان را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد که از این وسعت 54 هزار هکتار اراضی باغی، 110 هزار هکتار اراضی زراعی و بقیه اراضی در مرحله آیش است و حدود 45 هزار بهره بردار در بخش کشاورزی فعالند. 

** رفع مشکلات ساختاری بیمه کمک بزرگ به کشاورزان خسارت دیده 
رئیس هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی استان سمنان گفت: رفع مشکل ساختاری صندوق بیمه کشاورزی مهم ترین مطالبه کشاورزان خسارت دیده استان سمنان از سیل در روزهای گذشته است. 
رشید پرهام در گفت و گو با ایرنا افزود: بیمه صندوق کشاورزی، هزینه ها را بیمه می کند و تعرفه ای برای محصولات کشاورزی تعریف نشده و همین موضوع مانع استقبال کشاورزان شده است. 
وی اضافه کرد: بیمه در قبال کاهش محصولات کشاورزی خسارت پرداخت نمی کند و تنها 20 درصد هزینه کاشت را پرداخت می کند که این میزان پرداختی دردی از کشاورزان خسارت دیده دوا نمی کند. 

** خرید تضمینی به قیمت واقعی انجام شود 
رئیس هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی استان سمنان گفت: بارندگی در کنار پدیده رانش زمین در روزهای گذشته به کشاورزان به ویژه در منطقه کالپوش شهرستان میامی خسارت های زیادی وارد کرد، اکنون خرید تضمینی محصولات راهبردی مانند گندم به قیمت واقعی نقش مهم در ترغیب کشاورزان به تداوم فعالیت در حوزه کشاورزی دارد. 
پرهام اضافه کرد: اکنون قیمت تعیین شده برای خرید تضمینی گندم حدود 17 هزار ریال است، این در حالیست که در کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان قیمت خرید گندم بین 35 هزار تا 40 هزار ریال است. 
به گفته وی، اکنون کشاورزی به دلیل گرانی نهاده و هزینه های جانبی تولید فعالیتی به‌صرفه نیست. 
پرهام یادآور شد: مهاجرت معکوس به روستاها در افزایش تولید نقش زیادی ندارد و افرادی که به روستاها برمی گردند معمولا بازنشسته هستند و به صورت حرفه ای وارد عرصه تولید در بخش کشاورزی نمی شوند. 
وی، هدفمندی یارانه و در نظر گرفتن یارانه برای کشاورزان در بخش انرژی را در رونق کشاورزی موثر دانست. 
رئیس هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی استان سمنان گفت: پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و آسان پرداخت کمک کننده به کشاورزان در شرایط فعلی برای رونق کشاورزی است. 

** سیل بیش از 528 میلیارد ریال به کشاورزی سمنان خسارت زد 
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: سیل 528 میلیارد و 950 میلیون ریال به بخش های مختلف زراعی، باغی، دامی و تاسیسات زیربنایی کشاورزی استان خسارت وارد کرد. 
خدابخش عرب در گفت و گو با ایرنا افزود: سیلاب ، برف و کولاک و سرمازدگی از بیست و هفتم اسفند 97 تا بیست و یکم فروردین 98 ، پنج هزار و 850 هکتار اراضی زراعی را تحت تاثیر قرار داد و 146 میلیون و 463 هزار ریال خسارت وارد کرد. 
وی تصریح کرد: بارش های روزهای گذشته به شهرستان میامی 302 میلیارد و 346 میلیون ریال، سرخه 74 میلیارد و 763 میلیون ریال و شهرستان سمنان 39 میلیارد و 380 میلیون ریال خسارت زد. 
معاون سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان اضافه کرد: در پی وقوع سیلاب روزهای گذشته شهرستان های شاهرود 34 میلیارد و 427 میلیون ریال، مهدیشهر 33 میلیارد و 171میلیون ریال، دامغان 26 میلیارد و 702 میلیون ریال، آرادان 10 میلیارد و 161 میلیون ریال و گرمسار هشت میلیارد ریال متحمل خسارت شده اند. 

** خسارت 199 میلیارد ریالی سیل به امور زیربنایی کشاورزی سمنان 
مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: سیلاب، برف و کولاک و سرمازدگی از بیست و هفتم اسفند 97 تا بیست و یکم فروردین امسال، در بخش آب و خاک و امور زیربنایی کشاورزی 199 میلیارد و 510 میلیون ریال خسارت زد. 
حسین شاهینی در گفت و گو با ایرنا درباره اثرات سیلاب بر خاک اراضی کشاورزی، تصریح کرد: سیلاب در مناطقی که با شدت در اراضی کشاورزی جاری شود موجب ایجاد لایه رسوبی و مانع نفوذ آب در خاک می شود اما در استان سمنان تشکیل لایه رسوبی ناشی از سیلاب در زمین های کشاورزی نگران کننده نیست. 
وی اضافه کرد: ضخامت لایه های رسوبی تشکیل شده در اراضی کشاورزی استان سمنان ناشی از سیل اخیر کمتر از 20 سانتیمتر است و با شخم زدن زمین این مشکل رفع می شود. 

** سیلاب و تقویت سفره آب های زیرزمینی 
مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: بارندگی و سیلاب در روزهای اخیر موجب تقویت سفره آب های زیر زمینی و افزایش آب دهی چشمه ها و قنات ها شده است. 
وی با بیان این که بارندگی اخیر موجب آبگیری و جاری شدن دوباره قنات ها و چشمه های خشک استان سمنان شده است، یادآور شد: در برخی مناطق استان بارندگی موجب تقویت آب های سطحی شده و کشاورزان را از برداشت از برخی چاه ها بی نیاز کرده است، که این هم نقش موثری در تقویت سفره آب های زیر زمینی دارد. 

**سیل به بیش از یکهزار هکتار باغ سمنان خسارت زد 
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: سیلاب ، برف و کولاک و سرمازدگی از بیست و هفتم اسفند 97 تا بیست و یکم فروردین به یکهزار و 80 هکتار از باغ های استان به میزان 121 میلیارد و 333 میلیون ریال خسارت وارد کرد. 
مهدی قرائیان در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: بارندگی در روزهای اخیر در کنار تقویت سفره های آب زیرزمینی تاثیر منفی بر باغ ها گذاشته است. 
وی ادامه داد: بارندگی بی موقع در روزهای اخیر موجب تشدید آفت می شود و همچنین تاثیرهای سوء بر بخش باغی وارد می کند. 

** بهار زودرس خسارت بارتر از سیل 
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: خسارت تغییرات آب و هوایی مانند سردشدن و بارندگی ناگهانی در بخش باغی به مراتب بیش از خسارت سیل است. 
وی ادامه داد: تغییرات ناگهانی آب و هوا مانع تلقیح و باروی گل ها و تبدیل شدن به میوه می شود، در نتیجه بار درخت و میوه کمتر می شود که خسارت آن چندین برابر سیل است. 
قرائیان خاطر نشان کرد: اکنون شکوفه درختان باغ های استان سمنان به دلیل تغییرات ناگهانی آب و هوایی به بار ننشسته و کشاورزان را با چالش مواجه کرده است.