پربازدیدترین ها

سرویس: تازه های خبر کد خبر: 219520 ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۰

«رُفیع» در محاصره سیل

به دنبال طغیان رودخانه کرخه، شهر مرزی «رفیّع» در شهرستان هویزه استان خوزستان، در معرض سیل قرار گرفته است، با این حال اغلب اهالی حاضر به ترک خانه های خود نیستند

«رُفیع» در محاصره سیل

به گزارش بازی دراز، رفیع برای پنجمین روز در محاصره سیلاب رودخانه کرخه است؛ شهر مرزی کوچکی که همسایه تالاب هورالعظیم و محصور در میان میادین نفتی آزادگان، یاران، یادآوران و... است.
رفیع یکی از شش نقطه پرخطر خوزستان، در جنوب غربی این استان است که در روزهای اخیر در معرض سیلاب قرار گرفته است، سیل بند این شهر در روز دوشنبه، شکسته و سیلاب تا نزدیک خانه ها پیش آمده است. 
با آغاز بارندگی در خوزستان و استان های بالادست و احتمال آبگرفتگی، دستور تخلیه شهر، بامداد سه شنبه صادر شد، اما اغلب اهالی ماندند و سیل بند را ترمیم کردند. 
در این میان مردم منطقه معتقدند که روند کمک رسانی به مردم سیل زده در مسیر درست قرار ندارد و این موضوع را روز سه شنبه هنگامی که استاندار خوزستان در محل شکسته شدن سیل بند حاضر شد اعلام کردند.
نایب رئیس شورای شهر رفیع با انتقاد از عملکرد ستاد بحران شهرستان در مقابله با سیلاب می گوید: ستاد بحران در اواخر دی تشکیل و این شهر به عنوان پرخطرترین منطقه معرفی و بین دستگاه های اجرایی تقسیم کار شده بود، اما هیچ کدام از مصوبات این نشست اجرایی نشد، به طور نمونه ترمیم سیل بند باید پیشتر انجام می شد تا دچار مشکل نشود.
محمد سواری یکی از علت های وقوع سیل را لایروبی نشدن انهار و انشعاب های رودخانه کرخه می داند و می افزاید: رودخانه نیسان به دلیل لایروبی نشدن، توان گذر آب با این حجم را نداشته است.
وی ادامه داد: این شهر هیچ امکاناتی برای ترمیم سیل بند (به جز دو دستگاه لودر از شهرداری و سازمان آب) ندارد و ماشین آلات روز دوشنبه در محل مستقر شده اند، این در حالی است که مسئولان مربوطه به جز استاندار و مدیرکل مدیریت بحران استانداری نیز کمترین حضور را داشتند و همه کارها را اهالی انجام داده اند.
سواری گفت: کمک هایی که به مردم سیل زده شده کافی نیست، به طور مثال آب آشامیدنی با تاخیر بسیار ارسال شد و مردم آرد برای پخت نان ندارند.
او یاد آور شد: مدارس رفیع و هویزه، از دوشنبه تعطیل شده و دو مدرسه در هویزه برای اسکان مردم در نظر گرفته شده است.
سواری جمعیت رفیع و گبان را حدود چهار هزار نفر عنوان می کند و می گوید: پس از اطلاعیه استانداری مبنی بر تخلیه شهر در بامداد سه شنبه، بخشی از مردم، شهر را ترک کرده اند و شماری نیز تنها بچه هایشان را به خارج از شهر برده اند، اما تعداد زیادی از مردم با ترمیم سیل بند تصمیم به ماندن گرفته اند.

*آب و نان و سیل
سیلاب تا ورودی شهر رفیع رسیده است؛ مردم برای ورود و خروج به شهر، یا باید به آب بزنند و یا سوار بر کامیون و لودر شوند. 
دو زن میانسال که در همسایگی هم زندگی می کنند، از صبح برای تهیه مایحتاج خانه از رفیع تا سوسنگرد رفته و دست خالی بازگشته اند، خودرو امدادی هلال احمر، آنها را تا نزدیکی خانه می برد تا خود را برای خروج از شهر آماده کنند.
«ورده سواری» می گوید: پنج روز است که نتوانسته ایم آرد پیدا کنیم تا نان بپزیم، آب لوله کشی هم اگر چه قطع نشده اما قابل آشامیدن نیست و تانکرهای فروش آب تصفیه چند روز است نیامده اند.
«خیریة سواری» نیز که با خانواده و چهار عروسش در یک خانه زندگی می کند، می گوید: به ما گفته اند خانه هایتان را تخلیه کنید اما وسیله نداریم و کامیون ها هم 400 هزار تومان کرایه برای حمل اثاثیه می خواهند.

*شکست سیل
برخلاف ادعای فرمانداری در رسانه ها، اهالی رفیع شهر را تخلیه نکردند، چند صد نفر از مردم در محل سیل بند تجمع کرده اند تا جلوی ورود سیلاب به خانه های خود را بگیرند.
آنها، سیل بند را به روش سنتی خود ترمیم می کنند؛ گونی های مخصوص خوراک گاومیش را پر از خاک کرده و روی نی های بلند تالابی قرار می دهند، چون قطعه های بزرگ سیمان (نیوجرسی) نتوانسته در مقابل سیلاب دوام بیاورد. زنجیره انسانی گونی ها را دست به دست می دهند تا روی شکاف سیل بند، بگذارند. با هر پیروزی کوچک، صدای هلهله و «یزله» بلند می شود: «رَدّینة الشط ، ما رَدّانة» یعنی شط را پس زدیم ولی ما پس نزدیم.
رحیم سواری از اهالی رفیع، که شلوار خود را بالا زده و کفش های خود را از پا درآورده، تا به همشهری هایش کمک کند، می گوید: در این سیل دو چیز خیلی مهم بوده: بسیج مردم برای ترمیم سیل بند و مقاومت مردم برای ماندن و ترک نکردن خانه هایشان.
او اظهار می کند: بامداد بود که اعلام کردند شهر را تخلیه کنید اما مردم خانه های خود را ترک نکردند، هر اتفاقی بیفتد ما اینجا می مانیم و نمی گذاریم آب وارد شهر بشود.
سواری ادامه می دهد: در تابستان جلوی ورود آب به هورالعظیم را گرفته بودند به طوری که دود آتش سوزی در هور، اهالی را چهار ماه خفه کرده بود، حالا نمی توانند جلوی آب را بگیرند و فقط به مردم می گویند خانه هایتان را تخلیه کنید.
قاسم بازوکار دبیر ادبیات نیز می گوید: شکستگی سیل بند در ابتدا خیلی کوچک بود، اما به دلیل تاخیر در ترمیم آن، به قدری بزرگ شد که دردسرساز شد، در حالی که ما انتظار داشتیم مسئولان زودتر برای تعمیر آن اقدام کنند، این مردم بودند که برای تعمیر سیل بند بسیج شدند.

*نفت و سیلاب
باقر سواری از اهالی رفیع در حالی که کیسه ای را از خاک پر می کند، می گوید: وقتی بخواهند، یک روزه، آب را به روی هورالعظیم می بندند، اما حالا که باید آب را به روی هور بگشایند تا خطر سیل برطرف شود، چندین روز است که نتوانسته اند.
او می افزاید: حدود 1.5 ماه پیش، در دایک مرزی (سد جداکننده بخش ایرانی و عراقی هورالعظیم) شکستگی بزرگی ایجاد شد اما ظرف چند روز ترمیم شد، این در حالیست که تعمیر چند متر شکستگی سیل بند رفیع، 2 روز طول کشید به طوری که نزدیک بود شهر را آب ببرد.
به گفته وی، تعداد زیادی شرکت نفتی در هویزه و دشت آزادگان فعال هستند در حالی که این شرکت ها نه تنها کمکی به اشتغال منطقه نکرده اند، بلکه در زمان سیل نیز هیچ کمکی به ما نکردند.
سواری معتقد است: برخی مسئولان با شرکت نفت همدلی می کنند و برای اینکه تاسیسات شرکت های نفتی زیرآب نرود، حاضر نیستند آب را به سمت هورالعظیم (که محل استقرار تاسیسات است) هدایت کنند؛ به عبارتی شرکت نفت را به زندگی مردم اولویت داده اند.
او می گوید: مردم این شهر، محروم و اغلب تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد هستند، آنها در جنگ تعداد زیادی شهید و جانباز داده اند و باید بیشتر به این مردم رسیدگی شود.
کریم سواری یکی از کشاورزان رفیع، نیز می گوید: 80 هکتار زمین کشاورزی اش در سیل از بین رفته است.
همچنین یکی دیگر از اهالی با گلایه از نماینده هویزه در مجلس که در جمع سیل زده ها حاضر نشده، می گوید: با دخالت نماینده، مسئولان ضعیفی منصوب شده اند که توان مدیریت کردن را ندارند، حتی نتوانستند انهار را قبل از بحرانی شدن وضع لایروبی کنند، اینها همان هایی هستند که فقط در زمان انتخابات پیدایشان می شود.

*آب هست
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان همچنین تاکید می کند: هیچ مشکلی برای تامین آب و فاضلاب شهرستان های هویزه و دشت آزادگان وجود ندارد و برای آب شرب نیز سه هزار عدد بطری آب معدنی ارسال شده است. 
صادق حقیقی پور آلودگی آب لوله کشی را رد می کند و می افزاید: شاید آب کیفیت لازم را نداشته باشد اما آلوده نیست و نمونه برداری در آزمایشگاه بهداشت این مساله را تایید کرده است.
وی اضافه می کند: برای مقابله با سیلاب سه دستگاه ماشین آلات در اختیار مسدولان رفیع گذاشته ایم و در صورت صلاحدید ستاد بحران، آمادگی کمک بیشتر را داریم و حتی می توانیم هزینه خرید گونی را نیز بدهیم.

*مدیریت سیلاب
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان نیز کم کاری و کمبود امکانات برای ترمیم سیل بند رفیع را رد می کند و می گوید: آماده سازی جاده دسترسی به سیل بند و اعزام ماشین آلات و حضور مسئولان در این مدت انجام شده است.
کیامرث حاجی زاده می افزاید: شکستگی سیل بند رفیع با شکستگی سیل بندهای روستاهای سمومیه و آلبوعفری همزمان بوده، علاوه بر این، برغم بارش سنگین که در چهار دهه اخیر بی سابقه بوده و سبب کندی کار شده بود، ترمیم سیل بند انجام شد و در این کار فرمانداری، اعضای ستاد بحران، نیروهای امدادی، نیروهای مسلح ارتش، سپاه و نیروی انتظامی و امنیتی، هلال احمر و اورژانس در کنار ما بودند، البته همکاری بسیار مردم، باعث شد از ورود آب به شهر و خانه ها جلوگیری شود.
وی تاکید می کند: جلسات متعددی با حضور استاندار در این زمینه برگزار شد و اگر این هشدارها نبود، در چند ماه گذشته پنج سیلاب همانند سال 95 در استان رخ می داد.
حاجی زاده توضیح می دهد: دبی سد کرخه را از دیروز کاهش دادیم و دریچه های دایک مرزی هورالعظیم رابه سمت عراق گشودیم همچنین در داخل تالاب، دریچه های مابین حوضچه های 4 و 5 را بازگشایی کردیم و تاسیسات نفتی را زیر آب بردیم تامشکلی برای مردم پیش نیاید. 
به گفته وی، امسال خوزستان رتبه دوم میزان بارش در کشور را داشته با این حال با مدیریتی که شده خوشبختانه تلفات جانی و احشام در کل استان ( شعیبیه ، شوش، مرکزی اهواز و دزفول) نداشتیم.
وی همچنین دخالت شرکت نفت را در عدم بازگشایی دریچه های هورالعظیم رد می کند و می گوید: ما پیش از این نیز آب را در هور رهاسازی کردیم، اگرچه شرکت نفت می توانست در این زمینه همکاری بهتری داشته باشد، اما اکنون با حکم حکومتی آب را به روی تالاب باز کرده ایم.

*زنگ خطر سیل
سد دز و سد کرخه از وضعیت هشدار گذر کرده و شرایط بحرانی را پشت سر می گذارند. مسئولان بر این باورند که در پی بارش های سنگین بالادست، هنوز هم خطر سیلاب در برخی روستاهای اهواز، دزفول، شوش، شوشتر، دشت آزادگان و هویزه جدی است، این در حالیست که در روزهای اخیر بعضی سیل بندها شکسته است.
آیا خوزستان، این بار در مقابل سیل، تاب می آورد؟