پربازدیدترین ها

کد خبر: 217353 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۲

گزارش؛

فاجعه پیمانکاری در مناطق زلزله‌زده

بازی دراز 1404 : پیمانکاران بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه از وقوع یک فاجعه پیمانکاری در این مناطق سخن می‌گویند که اگر مدیریت نشود به یک معضل اجتماعی تبدیل می‌شود.

فاجعه پیمانکاری در مناطق زلزله‌زده

به گزارش بازی دراز، ۹ ماه گذشت از فاجعه بزرگی که وقوع زلزله ۷.۳ ریشتری آبان‌ماه سال گذشته در غرب کشور به بار آورد؛ زمین‌لرزه‌ای که هزاران خانه و کاشانه‌ ویران شده را روی دست مرزنشینان کرمانشاهی گذاشت.

زلزله‌ای ویرانگر که شعاع تخریبی آن ۹ شهرستان استان کرمانشاه را در بر گرفت؛ حجم تخریب‌ها آنقدر بالا بود که از اغلب استان‌های کشور برای مشارکت در بازسازی این مناطق پیش‌قدم شدند، از ستادهای معین بنیاد مسکن و پیمانکاران گرفته تا کارگران همه در این امر عظیم شرکت کردند تا مردم زلزله‌زده زودتر سرپناه ویران‌ شده را دوباره بنا کنند و رنگ امید را به زندگی‌های نوسازشان بکشند.

یکی از این اقشار که در بازسازی‌ها مشارکت و حضور پررنگ‌تری دارد، پیمانکاران هستند که با تلاش‌های پشت‌ صحنه‌ای که دارند شبانه‌روز برای تحقق وعده‌ دولت و شخص رییس جمهور حالا مجبورند به هر شکل ممکن واحدها را در زمان مقرر آماده بهره‌برداری کنند تا مسئولان محترم در مقابل لنز دوربین‌ها قرار بگیرند و کلید واحدهای نوساز را تحویل مردم بدهند و کار تمام شده را به نام خودشان سند بزنند.

پیمانکارانی که به اذعان خودشان بخش اعظمی از خسارت‌های زلزله از جیب آنها تامین می‌شود و در حال ورشکستگی هستند و اعلام می‌کنند که یک فاجعه پیمانکاری در این مناطق در حال رخ دادن است که اگر این موضوع اتفاق بیفتد با توجه به درگیر بودن هزاران نفر در این زمینه به دلیل بدهی‌های آنها و ناتمام ماندن کار حتی این موضوع می‌تواند به یک فاجعه اجتماعی در این مناطق تبدیل شود.

چند تن از پیمانکاران مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه با حضور در دفتر شبکه اطلاع رسانی مرصاد به بیان مشکلات خود پرداختند و البته راهکارهایی هم برای رفع این مشکلات داشتند و از مسئولان خواستار رفع آنها با اتخاذ تدابیر مناسب شدند.

پیمانکاران سرپلذهاب

پیمانکاران بابت ساخت هر واحد بیش از ۴ میلیون تومان ضرر می‌کنند

سیدهیوا حسینی یکی از پیمانکاران مشغول به کار در مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه است که به نمایندگی از تعداد زیادی از این پیمانکاران اظهار داشت: بعد از فراخوان بنیاد مسکن برای بازسازی مناطق زلزله‌زده ما هم همچون سایرین برای حضور در این کار انسان‌دوستانه پیش‌قدم شدیم و فکر می‌کردیم به نوعی زکات کارمان را می‌دهیم.

وی افزود: هرچند ما چشم بسته و با اعتماد کامل به بنیاد مسکن قراردادها را امضا کردیم، اما آنالیز اشتباه بنیاد مسکن حالا مشکلاتی برای پیمکانکاران ایجاد کرده است.

این پیمانکار بازسازی مناطق زلزله‌زده بیان داشت: شروع عملیات در فصل زمستان بود که اوایل حدود ۳۰ تا ۴۵ روز بارندگی رخ داد و امکان کار نبود، بعد نیز اعتصاب رانندگان و کمبود و افزایش قیمت مصالح منجر به تحمیل ضرر و زیان زیادی به پیمانکاران شد.

حسینی تصریح کرد: طبق قراردادی که منعقد شد ابتدا قرار بود بابت هر واحد حدود ۱.۵ میلیون تومان سود برای پیمانکار در نظر گرفته شود، اما در حال حاضر هر واحد بیش از ۴ میلیون تومان برای ما پیمانکاران ضرر دارد و بنیاد مسکن هم در این خصوص هیچ مسئولیتی را متقبل نمی‌شود.

پیمانکاران بازسازی مناطق روستایی در حال ورشکستگی هستند

وی خاطرنشان کرد: در این شرایط حتی کارگران و بناها هم از پیمانکاران چندبرابر معمول دستمزد می‌گیرند و با این وضعیت ایجاد شده فاجعه پیمانکاری در حال رخ دادن است و پیمانکاران مناطق زلزله‌زده روستایی در حال ورشکسته شدن هستند.

این پیمانکار افزود: بنیاد مسکن از ابتدا متری ۵۳۰ هزار تومان را برای عقد قرارداد پیشنهاد داد و متری ۱۰۵ هزار تومان هم بابت اسکلت برای خود در نظر گرفت و بعد از افزایش قیمت‌ها سهم خودش را به ۱۳۴ هزار تومان افزایش داد اما سهم پیمانکار هیچ تغییر نکرد.

حسینی تصریح کرد: در نقد شدن صورت وضعیت‌ها هم ستادهای معین ابتدا هزینه‌های خودشان را برداشت می‌کنند و دنبال صاف کردن بدهی خودشان هستند.

پیمانکاران سرپلذهاب1

بنیاد مسکن قول تامین مصالح رایگان را از ابتدا داده بود

به گفته این پیمانکار، بنیاد مسکن از ابتدا به پیمانکاران قول داده که مصالح ساختمانی همچون میلگرد، سیمان و ماسه به طور رایگان در اختیار پیمانکاران قرار دهد و با به کارگیری خودروهای بنیاد هزینه حمل و نقل برای پیمانکار به صفر برسد، اما سیمان را برخی از مردم هنوز دریافت نکرده‌اند چون در هنگام مراجعه به آنها می‌گویند سیمان موجود نیست، خودروهای با ظرفیت ۲۸ تن، ۳۸ تن ماسه را با قیمت حدود ۴۰ هزار تومان ( با وجود قیمت ۲۲ هزار تومان برا هر تن در کل کشور) با پیمانکاران حساب می‌کنند. حتی سیمان را مالکان با پول به پیمانکاران می‌فروشند.

حسینی بیان داشت: ما حتی جرات نداریم که کار را تعطیل کنیم، چون برای هر واحد ۳۰ میلیون تومان سفته داده‌ایم و با وجود پیشرفت ۸۰ درصدی کار برخی از مالکان به دنبال ایجاد فشار برای تعطیل کردن کار توسط پیمانکاران هستند، اما پیمانکار اگر کار را تعطیل کند تنها به ۵۰ درصد مبلغ قرارداد می‌رسد.

این پیمانکار افزود: اغلب پیمانکاران کار را رها کرده و از منطقه رفته‌اند و تعداد معدودی در حال ادامه کار هستند که آنها هم در حال ورشکستگی هستند.

وی در مورد راهکارهای رفع مشکلات پیمانکاران نیز ایجاد یک شعبه قضایی ویژه در این مناطق را از مهمترین نیازها عنوان کرد و افزود: به طور مثال در یکی از موارد پیمانکار با واحدی کار می‌کند که مالکش فوت کرده و در حال حاضر برای دریافت دستمزد به مشکل برخورده است.

حسینی همچنین پرداخت درصدی از خسارت پیمانکاران از سوی دولت و یا بنیاد مسکن و همچنین مدیریت پرداخت‌ها و ملزم کردن مالک به تسویه حساب با پیمانکار را از دیگر راهکارها برشمرد.

وی با اشاره به صحبت دیگر پیمانکاران گفت: در حال حاضر تعدادی از پیمانکاران به دلیل متضرر شدن ادامه کار را رها کرده‌اند و با این وجود یک معضل اجتماعی ایجاد می‌شود.

قیمت بنیاد مسکن پیشنهادی بوده است /پیمانکاران خودشان برآورد ریالی کرده‌اند

رضا خواجه‌ای رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه نیز در گفت‌وگو باخبرنگار مهر اظهار داشت: این پیمانکاران در قراردادهایشان ساختارشکست داشته‌اند، آنها در زمان انعقاد قرارداد با متقاضیان برآورد ریالی کرده‌اند و با توجه به صرفه و صلاح موجود با مردم قرارداد منعقد کرده‌اند.

وی افزود: قیمتی هم که بنیاد مسکن اعلام کرده بر اساس ساختارشکست مذکور و در حد یک قیمت پیشنهادی بوده و بسیاری از پیمانکار در رایزنی با متقاضیان حدود ۵ میلیون بالاتر و یا پایین‌تر با آنها قرارداد منعقد کرده‌اند و بر اساس آن کار بین مالک و پیمانکار در حال اجراست.

رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه در مورد افزایش قیمت مصالح و متضرر شدن پیمانکاران گفت: افزایش قیمت در مناطق زلزله زده وجود دارد، اما بنیاد مسکن با توزیع آهن‌آلات رایگان، سیمان رایگان و  سوبسیددار و بتن ارزان‌قیمت اجازه نداده قیمت‌ها آنچنان تغییر کند.

خواجه‌ای تصریح کرد: ما منکر افزایش قیمت‌ها نیستیم، اما قیمتی که بنیاد مسکن بر اساس آن مصالح را عرضه می‌کند بر اساس قیمت‌های سال گذشته است و ما افزایش قیمتی نداشته‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: اصلی ترین موارد تاثیرگذار در قیمت‌ تمام‌شده ساختمان، دستمزد و آهن‌آلات و بتن است که بنیاد مسکن در این قسمت ورود کرده است و آهن‌آلات و سیمان ارزان‌قیمت و حتی تیرچه ارزان‌قیمت را برای آنها تهیه کرده است که تمام این موارد در جهت کمک به پیمانکار است.

بنیاد مسکن برای کمک به پیمانکاران در حال رایزنی با استانداری و معاون اول رییس جمهور است

رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه افزود: طبیعتا به خاطر این افزایش هزینه‌ها بنیاد مسکن در حال رایزنی از طریق استانداری و معاون اول رییس جمهور است و این کمک‌ها همگی در جهت رفاه حال پیمانکاران است.

وی در خصوص کمک‌های در نظر گرفته شده که در حال رایزنی هستند تنها به بیان یک مورد در اختیار گذاشتن ماشین‌آلات برای حمل رایگان مصالح اشاره کرد و افزود: مابقی مواد بعد از نهایی شدن اطلاع‌رسانی می‌شود.

خواجه در پاسخ به اینکه بنیاد مسکن وعده حمل رایگان مصالح را از اول به پیمانکاران داده بود اما چرا اجرایی نشد نیز گفت: حمل و نقل رایگان در هیچ قراردادی نیست و اتفاقا حمل و نقل مصالح بر عهده پیمانکار است، ما اجازه ندادیم اعتصاب کامیون‌ها در مقطعی کوتاه اختلالی در روند بازسازی انجام دهد و حتی در این مناطق این موضوع احساس شود.

رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه بیان داشت: ما به هیچ عنوان راضی نیستیم نه مالک و نه پیمانکار ضرر کنند، اما ما نماینده مالک هستیم و با پیمانکاران ارتباط برقرار می‌کنیم و بر مبنای پیشرفت کار تسهلات را آزاد می‌کنیم.

مشارکت مردم بزرگترین حسن بازسازی است

وی در پاسخ به اینکه با توجه به درگیری‌های ایجاد شده بین مالک و پیمانکار چرا با توجه به تجربه موفق ورزقان در بازسازی مناطق زلزله‌زده و انقاد قرارداد مستقیم بنیاد مسکن با پیمانکاران این موضوع در مورد کرمانشاه رخ نداد نیز گفت: در ورزقان پیمانکاران مستقیما با بنیاد مسکن قرارداد منعقد می‌کردند و بعد از اتمام کار واحدها به متقاضیان و مالکان تحویل می‌شد، اما بعدها مشکلات عدیده‌ای از جمله عدم رضایت مردم از نقشه‌ها و... پیش آمد.

خواجه‌ای بزرگترین حسن این بازسازی را مشارکت مردم در امر بازسازی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر اکثر کار با مشارکت مردم انجام شده و امید به زندگی به آنها برگشته و مردم با سلیقه خودشان بازسازی می‌کنند؛ نقشه‌های زیادی در حال اجراست و مالکان با مدیریت هزینه‌ها حتی خودشان کار می‌کنند و دستمزد می‌گیرند.

رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده در مورد ادعای پیمانکاراندر خصوص عدم تخصیص سهمیه آرماتور به واحدها با وجود در نظر گرفتن این سهمیه نیز گفت: زمانی که ساخت‌وسازها شروع شد این پیمانکاران قراردادهایی منعقد کرده بودند و سال گذشته آهن‌آلات و میلگرد را با همان قیمت تحویل گرفتند، اما زمانی که به افزایش قیمت‌ها برخوردیماین آهن‌آلات را دپو کردیم در این منازق و آنهایی که قبلا گرفته‌ بودند دیگر نیازی این آهن‌آلات را تحویل بگیرند این آهن‌آلات ارزان‌قیمت صرفا کمکی به مردم بود.

حاشیه سود پیمانکاران شاید در این شرایط کاهش یافته باشد /امکان متضرر شدن پیمانکار وجود ندارد

وی در مورد اظهارات پیمانکاران در خصوص متضرر شدن آن در ساخت واحدها و مطالبه آنها برای جبران درصدی از خسارتشان توسط دولت یا بنیاد مسکننیز بیان داشت: آنها اگر دوباره آنالیز و برآورد ریالی کنند می‌بینند که چنین چیزی امکان ندارد، پیمانکاران در برآورد ریالی اولیه ۲۵ درصد سود را در نظر گرفته‌اند.

خواجه‌ای افزود: به طور مثال برای هر واحدی که قرارداد ۳۰ میلیون تومانی منعقد کرده‌اند حدود بیش از ۷ میلیون تومان سود در نظر گرفته‌اند و در این شرایط ممکن است دامنه سود پیمانکار کاهش یافته باشد اما اینکه متضرر شوند امکان ندارد.

رییس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه در خصوص اینکه برخی از پیمانکاران به خاطر متضرر شدن حتی کار را نیمه‌کاره رها کرده‌اند نیز گفت: حتی یک مورد هم گزارش نشده که پیمانکاری کار را نیمه‌کاره رها کرده باشد، پیمانکار طلب دارد و به خاطر گرفتن طلبش هم که شده باید کار را تمام کند.

وی در خصوص برخی مطالبات پیمانکاران برای بلوکه کردن تسهیلات مالک در بانکها برای تسویه کامل با پیمانکار نیز گفت: این موضوعات قطعا خواهد افتاد و برای پرداخت قسط آخر تسهیلات و دریافت پایان‌کار باید این تسویه حساب انجام شود.

خواجه‌ای در پایان با تقدیر از تمام عواملی که در امر بازسازی مشارکت داشتند اظهار داشت: همه همت کردند و دست به دست هم دادند تا بازسازی سرعت قابل قبولی داشته باشد و امیدواریم در سریع‌ترین زمان ممکن بتوانیم جشن بازسازی را بگیریم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی مرصاد، صحبت‌های یکی از آنها جالب بود وقتی که گفت «پیمانکارانی که برای مردم خانه ساختند، خودشان دارند خانه‌خراب شوند» این یعنی عمق فاجعه را دریابید، این یک هشدار است برای مسئولان استان تا با نظارت بیشتری بر امر ساخت‌وسازها و رفع مشکلات پیمانکاران اقدام عملی و عاجلی داشته باشند.