پربازدیدترین ها

سرویس: اجتماعی کد خبر: 216534 ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۳۱

بمب‌های ضدسلامتی، تهدیدی جدی برای امنیت غذایی؛

آفت‌کش‌هایی که «آفت» سفره‌ها شده‌اند /سموم غیرمجاز بلای جان مزارع کرمانشاه

بازی دراز 1404 : استفاده از سموم غیرمجاز در کشاورزی و استفاده بیش از حد از سموم مجاز در مزارع آفتی شده برای سفره‌های کرمانشاهیان و این بمب‌های ضدسلامتی تهدید جدی برای امنیت غذایی است.

آفت‌کش‌هایی که «آفت» سفره‌ها شده‌اند /سموم غیرمجاز بلای جان مزارع کرمانشاه

به گزارش بازی دراز، به نقل از شبکه اطلاع رسانی مرصاد ، در گذشته‌های دور برای بهبود وضعیت تولید در مزارع و زمین‌های کشاورزی از کودهای آلی یعنی از فضولات حیوانی و بقایای گیاهان استفاده می‌شد، اما با انقلاب سبز و ابداع کودهای شیمیایی از حدود 50 سال قبل پای این کودهای شیمیایی به کشور ما هم باز شد.

هرچند استفاده از کودهای شیمیایی موجب افزایش محصول شد، اما کودهای زیادی وارد اراضی کشاورزی کشور می‌شود و کشاورزان به منظور دست‌یابی به پُرمحصولی به استفاده بیشتر از این سموم تشویق می‌شوند.

شاید یکی از دلایل این امر به خاطر وجود سیستم دولتی است که پشت این مسئله قرار دارد و تولیدکننده، واردکننده، توزیع کننده و تاییدکننده کودهای شیمیایی دولت است.

بر اساس تحقیقات ثابت شده علمی، باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی سبب ابتلا به انواع بیماری‌ها از جمله سرطان می شود با این حال برنامه ریزی مدون و اقدامات جدی از سوی دست اندرکاران اجرایی انجام نشده است.

متاسفانه کشاورزان برای در امان ماندن از خطرات آفت و بیماری ها، محصولات خود را سمپاشی می کنند و در موارد زیادی به منظور افزایش میزان تولید، استفاده از سم و فلزات سنگین و نیترات بیش از حد مجاز آن هم بدون توجه به مدت زمان ماندگاری سموم روی محصولات انجام می شود.

از سوی دیگر در حال حاضر استانداردهای صحیحی برای مصرف سموم کشاورزی وجود ندارد و کشاورزان نیز از سطوح علمی مورد نیاز برخوردار نیستند و همین از اصلی ترین دلایل شیوع انواع سرطان ها می شود.

 

ا

 

مصرف سموم در کرمانشاه در کمترین حد ممکن است/عرضه سموم غیرمجاز

مدیر کل جهاد کشاورزی استان کرمانشاه گفت: میانگین سمی که در کرمانشاه مصرف می شود، 500 سی سی و نصف میانگین جهانی است.

خسرو شهبازی در گفتگو با خبرنگار مرصاد، اظهار داشت: یکی از راهکارهایی که برای کاهش استفاده از سموم به کارگرفته می شود مبارزه به موقع با آفات، امراض و بیماری ها و استفاده از مبارزه بیولوژیکی است به گونه ای که در سال جاری 35 هکتار از اراضی مبارزه بیولوژیکی شده که اگر می خواستیم در این اراضی از سم استفاده کنیم 120 تن سم نیاز می بود.

وی افزود: در سال جاری علاوه بر اینکه مبارزه با سن مادر به موقع انجام شد و به بارندگی ها هم کمک کرد 160 هزار هکتار کمتر از قبل مبارزه با سن انجام شد در واقع در صورت استفاده از سم 80 تن سم نیاز می بود.

مدیر کل جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه در مبارزه با علف هرز 60 هزار هکتار نسبت به سال قبل کمتر به کارگیری شده گفت: مجموعا استفاده از سم 280 تن نسبت به سالهای قبل و 188 تن نسبت به سال گذشته کاهش داشته ایم.

وی افزود: میانگین سمی که در دنیا مصرف می شود، حدود یک لیتر در هر هکتار است که دربرای ایرن 700 سی سی است و در استان کرمانشاه این میزان به 500 سی سی تقلیل یافته است.

شهبازی با اشاره به اینکه در سال 96 گذشته 700 میلیون تومان خرید بیولوژیکی داشتیم گفت: استفاده از مکانیزیسیون به صورت مبارزه مکانیکی یکی دیگر از راهکارهای کاربردی است که در خیلی از مزارع با استفاده از پارو یا پنجه غازی مبارزه با علف هرز انجام می شود.

مدیر کل جهاد کشاورزی استان کرمانشاه خواستار رعایت تناوب زراعی توسط کشاورزان شد و افزود: مصرف سموم در کرمانشاه در کمترین حد ممکن است و ما می بایست به سمت استفاده از محصولات عاری از سموم و سالم پیش رویم.

شهبازی خاطر نشان کرد: بعضی از سموم در استان به صورت غیر مجاز به فروش می رسد اگر این موارد دیده شود که برند استاندارد نداشته باشد از طریق مراجع قضایی تحت پیگری قرار خواهند گرفت.

 

ا

برداشت بیشتر نباید باعث تهدید امنیت غذایی شود

مدیر نظارت بر موادغذایی و لوازم آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز به مرصاد گفت: نیترات و فلزات سنگین می تواند بر تهدید سلامت عوارض جدی داشته باشد.

دکتر مستوفی اظهار داشت: از سال 93 طرح بررسی باقیمانده سموم و فلزات سنگین در محصولات کشاوزی در دستور کار غذا و دارو است در این میان 15 محصول پرمصرف کشاورزی را از نظر باقیمانده سموم، فلزات سنگین و میزان نیترات پایش می کنیم و مواردی که از حد استاندارد بالاتر یا عدم انطباق داشته باشد به معاونت غذا و دارو گزارش می کنیم آنجا هم با هماهنگی جهاد کشاورزی، اقدامات لازم انجام می شود.

وی افزود: نیترات و فلزات سنگین و باقیمانده سموم اثرات سویی بر سلامتی مردم دارند در تعریف امنیت غذایی، دسترسی همه مردم به غذای سالم، کافی و مغزی مطرح است که اینجا بحث سلامت آن می تواند خدشه دار شود.

دکتر مستوفی با تاکید بر اینکه نیترات و فلزات سنگین می تواند بر تهدید سلامت عوارض جدی داشته باشد گفت: اثرات منفی بر روی غدد درون ریز، سرطان زایی، ریسک احتمال ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش، ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن و ناهنجاری جنینی در کنار اختلالات متابولیکی و عوارض سو بر روی مادران باردار تنها بخی از مضرات سموم کشاورزی است.

مدیر نظارت بر موادغذایی و لوازم آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: همچنین به دلیل افزایش جمعیت و دسترسی بیشتر به محصولات کشاورزی ، بدون رعایت اصول علمی از کودهای شیمیایی استفاده می کنند که می تواند تهدیدی برای سلامتی باشد در نتیجه وظیفه متولیان امر این است که نقش خود را ایفا کند تا این مشکلات به حداقل برسد.

دکتر مستوفی با تاکید بر اینکه تمام محصولات کشاورزی توسط معاونت غذا و دارو کشور رصد می شود گفت: ما در سطح استان نمونه برداری می کنیم محصولات کشاورزی سایر استانها که به استان ما وارد شده از نظر سموم کشاورزی و نیترات و بفلزات سنگین رصد و آزمایش می شود.

وی با اشاره به اینکه در این حوزه مشکلاتی وجود دارد که از طریق مسئولین پیگیری و رصد می شود افزود: توصیه ما به کشاورزان این است در استفاده از سموم استانداردهای لازم را رعایت و با مسئولان جهاد کشاورزی هماهنگی داشته باشند تا شاهد مصرف بی رویه نباشیم زیرا برای پاسخ به افزایش جمعیت و برداشت بیشتر تسریع در رشد محصولات کشاورزی نباید بحث سلامتی و امنیت غذایی تهدید شود.

استفاده بیش از حد از نیترات و فسفات در سبز‌ی‌کاری ها

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه به خبرنگار مرصاد گفت: در هنگام سم پاشی می بایست مدت زمان اثر آن که حق برداشت ممنوع است رعایت شود.

مهندس بهمن خدادادیان اظهار داشت: در خصوص سموم بحثی به نام مدت اثر وجود دارد یعنی مدت معینی پس از سم پاشی حق برداشت و استفاده نداریم اما در برخی گلخانه ها دوره مدت اثر در مورد میوه و سبزیجات به خوبی رعایت نمی شود.

وی افزود: در نتیجه این عدم رعایت سموم بیشتر از استاندارد استفاده می شود همچنین در مواردی از سبزی کاری ها استفاده از کودها و نیترات و فسفات بیش از حد استاندارد است
.