پربازدیدترین ها

سرویس: اجتماعی کد خبر: 216056 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۵

طرح نذر خون و ثبت نام اینترنتی اهدای خون در رمضان/ بهترین زمان‌ها برای اهدای خون در این ماه

بازی دراز 1404 :دکتر طباطبایی، مدیرکل انتقال خون استان تهران ضمن اعلام جزییات راه‌اندازی مراکز جدید اهدای خون در پایتخت، از مردم برای اهدای خون در ماه رمضان جهت تامین نیازهای خونی بیماران و بیمارستان‌ها، دعوت کرد.

طرح نذر خون و ثبت نام اینترنتی اهدای خون در رمضان/ بهترین زمان‌ها برای اهدای خون در این ماه

به گزارش بازی دراز، ایران آنلاین / دکتر طباطبایی در نشست خبری که در انتقال خون استان تهران برگزار شد، گفت: در شرایط فعلی تولید پلاسمای ایران و داروهای مشتق از پلاسما از مسائل مهم کشور است؛  بنابراین علاوه بر تامین خون و فراوده‌های خونی، تامین داروهای مشتق از پلاسما برای بیماران ضروری است، این موضوع زمانی محقق می‌شود که تامین ذخایر خونی بالا باشد.

علت کاهش آمار خون‌گیری در سال گذشته

وی افزود: در سال گذشته مرکز اهدای خون نارمک در تهران به دلیل قدیمی بودن ساختمان و ترک برداشتن آن برای انجام خونگیری و فعالیت‌های عمومی رد صلاحیت شد. بر همین اساس نسبت به سال ۹۵،  افت آماری در خون‌گیری داشتیم، اما امسال با جایگزین کردن مرکز اهدای خون در منطقه ۴ در کنار پارک پلیس، درصددیم تا این نقیصه را برطرف کنیم تا دغدغه‌ها در زمینه ذخایر خونی کاهش یابد. در همین راستا مرکز دیگری را از آن پنج مرکز جامع انتقال خون که قرار است در تهران ایجاد شود، تجهیز و آماده کردیم که در منطقه ۵ واقع در اتوبان ستاری بعد از مجتمع کوروش و ابتدای باغ فیض قرار دارد. این مرکز در حال حاضر در روز به طور متوسط ۲۰۰ نفر مراجعه کننده و ۱۵۰ تا ۱۷۰ واحد خون‌گیری دارد.

مراکز جدید اهدای خون در تهران

طباطبایی با تاکید بر نقش رسانه‌ها در آشنایی مردم با مراکز اهدای خون، گفت: مرکز اهدای خون دیگری هم در حاشیه اتوبان صدر، ابتدای تونل صدر در منطقه الهیه داریم که بعد از ماه مبارک رمضان به چرخه کاری ما می پیوند. در منطقه ۲۰ واقع در شهرری روبروی مرکز خرید شهروند نیز یکی دیگر از مراکز اهدای خون ما قرار دارد که اگر بتوانیم این مرکز را در ابتدای ماه مبارک رمضان تحویل بگیریم، می‌توانیم در شب‌های قدر در این مرکز پذیرای مردم آن منطقه باشیم تا مردم مجبور نباشند در کانکس خون خود را اهدا کنند.

وی با بیان اینکه مراکز ما حداقل ۳۰ تخت دارند و ظرفیت افزایش تخت‌هایشان تا ۴۰ تخت نیز وجود دارد، افزود: از شهرداری تهران، مجمع خیرین انتقال خون، بانک صنعت و معدن و ... تشکر می‌کنم که زمینه ایجاد این مراکز خون را در تهران فراهم کردند.

مدیرکل انتقال خون استان تهران با ا شاره به آمار اهدای خون در سال ۹۶ گفت: در سال گذشته ۴۰۰ هزار مراجعه کننده در استان تهران داشتیم که از این تعداد ۳۲۰ هزار نفر موفق به اهدای خون شدند. از میان این اهدا کنندگان ۱۶۳ هزار و ۷۴۳ نفر اهدا کننده مستمر بودند و ۱۰۵ هزار نفر هم اهدا کننده با سابقه داشتیم. همچنین ۵۰ هزار نفر هم اهداکننده بار اولی بودند و ۱۴ هزار و ۶۰۰ اهداکننده خانم نیز داشتیم. همچنین ۴۰ هزار نفر اهدا کننده با گروه‌های خونی منفی داشتیم که ۱۰ درصد مراجعین را به خود اختصاص می‌دهند.

مزایای پلاکت فرزیس

طباطبایی با بیان اینکه در سال ۹۶ از ۵ هزار نفر به روش پلاکت فرزیس، پلاکت اخذ کردیم، گفت: این نوع پلاکت مزایای زیادی دارد از جمله اینکه خطر انتقال بیماری‌های منتقله از خون را کمتر می‌کند، ‌ ماندگاری‌اش در بدن بیمار بیشتر است و به نوعی فیلتر شده است. ما اهداکنندگان پلاکت را درا ین روش از میان اهداکنندگان مستمر انتخاب می‌کنیم، زیرا خون آنها سالم‌تر است. در سال ۹۵ هزار واحد پلاکت را با روش پلاکت فرزیس تولید کردیم که این میزان در سال ۹۶ به ۵ هزار واحد رسید. حال باید بتوانیم به سمتی برویم که ۴۰ تا ۵۰ درصد پلاکت‌ها را با این روش تولید کنیم. همچنین در راستای تولید داروی مشتق از پلاسمای ایرانی نیز در سال ۹۶ موفق شدیم که ۵ هزار و ۵۰۰ واحد پلاسما از اهدا کنندگان دریافت کنیم؛ این درحالی است که این میزان درسال ۹۵، ۶۳۶ واحد بوده است و در سال ۹۶ رشدی ۷۶۴ درصدی را در این زمینه تجربه کردیم.

از پلاسما فروشی در مراکز خصوصی تا فروش دارو به سازمان غذا و دارو!

وی با انتقاد از دادن پول به اهداکنندکان پول در مراکز خصوصی اخذ پلاسما گفت:‌متاسفانه از آنجایی که در مراکز خصوصی اخذ پلاسما پول رد و بدل می‌شود و کارت هدیه به اهداکنندگان می‌دهند، اهداکنندگان بیشتر جذب این مراکز می‌شوند و در این مراکز معولا بر اساس تعداد پلاسمایی که فرد اهدا می‌کند به او پول می‌دهند و حتی تا ۱۰۰هزار تومان نیز پرداخت می‌کنند. باید توجه کرد که هر فرد در هفته دو بار می‌تواند پلاسما اهدا کند البته در طول سال نباید اهدای پلاسما بیش از ۲۴ بار باشد.

وی افزود:‌ این مراکز خصوصی پلاسمای دریافتی را برای تولید داروی مشتق از پلاسما به خارج از کشور ارسال می‌کنند و داروها را پس از دریافت به سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت می‌فروشند. البته ما هم برای جذب اهداکنندگان برنامه‌ریزی‌هایی داریم و مشوق‌هایی به آنها اهدا می‌کنیم، اما این تشویق‌ها نباید هدف اهدای خون باشند، بلکه اهدای خون باید برای نجات جان بیماران انجام شود.

استان‌های تامین کننده کمبود خونِ تهران

طباطبایی با بیان اینکه در سال گذشته حدود ۲۰۰ هزار واحد گلبول قرمز، ۱۱۵ هزار گلبول قرمز فیلتر شده، تولید کردیم که در بیمارستان‌ها توزیع شدند. همچنین ۱۰۰ هزار واحد خونی در قالب شبکه خون رسانی از استان‌های دیگر دریافت کردیم، زیرا نیاز تهران بسیار بالاست. در عین حال استان‌های مرکزی، قزوین، سمنان، قم و البرز تامین کنندگان اصلی کمبود خون در تهران هستند. در عین حال از استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، مازندران و گیلان هم خون دریافت کرده‌ایم. البته این شبکه مخصوص خون نیست، بلکه پلاسما و پلاکت هم منتقل می‌کند.

فراخوان سازمان انتقال خون برای اهدای خون در ماه رمضان

مدیرکل انتقال خون استان تهران با بیان اینکه طبق پروتکل‌هایی که داریم مقرر شده تا با ذخیره ۱۳ هزار واحد خون وارد ماه رمضان شویم تا دغدغه‌ای نداشته باشیم، گفت: مردم در دهه اول ماه رمضان کمتر نسبت به اهدای خون اقدام می‌کنند، اما باید شرایطی را ایجاد کنیم تا حداقل بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر در روزهای ماه رمضان خون اهدا کنند. در عین حال باید توجه کرد از انجایی که پلاکت سه روز عمر می‌کند، اگر سه روز اهداکننده نداشته باشیم، میزان پلاکت افت می‌کند. بنابراین هم اهداکنندگان مستمر را فراخوان می‌کنیم و هم در رسانه‌ها اعلام می‌کنیم که مراکز اهدا خون ما در ماه رمضان باز هستند و مردم می‌توانند بعد از افطار به ۱۱ مرکز اهدای خون مراجعه کنند. هرچند که اعمال جراحی خاص در ماه رمضان کاهش می‌یابد، اما بیماران خاص، ‌ افراد مبتلا به سرطان و غیره نیاز مستمر به خون دارند و باید خون مورد نیازشان تامین شود. بنابراین از کسانی که توانایی اهدای خون دارند دعوت می‌کنم در این ماه برای اهدای خون مراجعه کنند.

بهترین زمان‌ها برای اهدای خون در ماه رمضان

طباطبایی با بیان اینکه تا شش ساعت بعد از خوردن سحری و تا شش ساعت بعد از خوردن افطار، بهترین زمان اهدای خون است، درباره طرح نذر خون گفت: در سال‌های گذشته هم تاکید کرده‌ایم که اهدای خون باید زمان‌بندی داشته باشد؛  چراکه اگر مردم در شب‌های قدر با حجم بالا مراجعه کنند، پلاکت‌ اهدایی تنها ۷۲ ساعت قابل نگهداری است.  بنابراین افرادی که می‌خواهند برای شب‌های قدر اقدام کنند تا چند روز قبل از این شب‌ها و یا چند روز بعد از این شب‌ها مراجعه کنند. این موضوع نه تنها اجر فرد را زایل نمی‌کند، بلکه ثوابش بیشتر است؛ زیرا استفاده بهتری از خون اهدایی شده و ضایعات ما کمتر می‌شود.

طرح نذر خون و ثبت نام اینترنتی اهدای خون در رمضان

وی با بیان اینکه اهدای خون روزه را باطل نمی‌کند، زیرا چیزی وارد بدن فرد نمی‌شود، گفت:‌ برای برنامه نذر خون ثبت نام انیترنتی داریم و افراد می‌توانند با مراجعه به سایت انتقال خون استان تهران ثبت نام کرده و نوبت بگیرند. در عین حال در تعطیلات نزدیک به شب‌های قدر و تعطیلات عید فطر نیز از اهداکنندگان مستمری که در تهران هستند، می‌خواهیم که ما را دریابند، زیرا در این ایام با کاهش آمار مواجه می‌شویم. در روزهای جمعه نیز مرکز وصال، ‌ مزکر جامع منطقه ۴ در تهرانپارس و مرکز جامع منطقه ۵ در ستاری فعال است و دو تیم سیار داریم که به احتمال زیاد در جشن رمضان و در پارک گفت‌وگو مستقرند.

به گزارش ایسنا تقویم کاری مراکز اهدای خون در ماه رمضان دراستان تهران به شرح زیر است:

مرکز جامع وصال از ساعت ۸ تا ۲۴

مرکز جامع تهرانپارس از ساعت ۸ تا ۲۳

مرکز جامع ستاری از ساعت ۸ الی ۲۳

مراکز پیروزی، افسریه، متروی شهرری، ‌ متروی امام خمینی، ورامین و شهریار از ساعت ۸ تا ۱۵ بعدظهر

مرکز رباط‌کریم یک‌شنبه‌ها از ساعت ۸ تا ۱۵ و مرکز شهر قدس دوشنبه‌ها از ساعت ۸ تا ۱۵