پربازدیدترین ها

سرویس: استانی کد خبر: 216033 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۳

توسعه کشت گلخانه ای راهکاری برای اشتغالزایی جوانان

در حالی که بیش از 172 هزار کرمانشاهی بیکار هستند، خارهای کاکتوس برای تعدادی از جوانان این شهر به یک منبع درآمد و محلی برای اشتغال تبدیل شده است.

توسعه کشت گلخانه ای راهکاری برای اشتغالزایی جوانان

به گزارش بازی دراز، سید سعید موسوی زاد یکی از جوانان کرمانشاهی است که از علاقه اش در زمینه پرورش گیاهان کاکتوس برای خود و خانواده اش درآمدزایی می کند و برای 6 نفر نیز به صورت مستقیم اشتغالزایی کرده است.
وی که سالانه بیش از 200 هزار کاکتوس تولید و روانه بازار می کند، می گوید 50 درصد تولیدات خود را در بازار کرمانشاه و 50 درصد دیگر را در بازار استان های غربی و مرکزی کشور عرضه می کند. 
این کارآفرین کرمانشاهی که در رشته گرافیک تحصیل کرده و پرورش کاکتوس را به صورت تجربی فرا گرفته است، در گفت و گو با ایرنا عنوان کرد: ابتدا کار خود را در یک گلخانه کوچک خانگی آغاز کردم و پس از کسب مهارت از این راه گذران زندگی می کنم.

** گلخانه و اشتغال
ایجاد گلخانه ها یکی از راه های افزایش بهره وری در کشاورزی و اشتغالزایی محسوب می شود که این موضوع در چند سال گذشته مورد توجه مدیران استان کرمانشاه نیز قرار گرفته است.
استان کرمانشاه با 946 هزار و 871 هکتار زمین کشاورزی آبی و دیم و تولید سالانه بیش از چهار میلیون و 600 هزار تن محصولات کشاورزی یکی از قطب های کشاورزی در منطقه غرب کشور محسوب می شود که متاسفانه گلخانه ها سهم چندانی در تولیدات کشاورزی کرمانشاه ندارند.
براساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی 11 هزار و 200 هکتار گلخانه در سطح کشور وجود دارد که تنها حدود 51 هکتار آن در استان کرمانشاه می باشد.
به گفته مدیران سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه، در این استان 104 واحد تولید سبزی و صیفی‌ جات گلخانه ‌ای و 17 واحد تولید گل شاخه بریده فعال هستند، که به ترتیب چهار هزار و 500 تن محصولات خارج فصل و هشت میلیون و 500 هزار شاخه گل تولید می کنند.
براساس اعلام رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه، سطح گلخانه‌های استان تا پایان سال 1395 برابر با 42 هکتار بود که در سال 1396 نیز 8.5 هکتار به سطح گلخانه‌های موجود استان افزوده شد که این افزایش سطح موجب افزایش سه هزار و 600 تن تولید و 102 نفر اشتغالزایی شده است.
خسرو شهبازی در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: با برنامه ریزی های انجام شده، پیش بینی می کنیم که امسال 50 هکتار به سطح زیرکشت گلخانه ای کرمانشاه اضافه شود.

** اشتغالزایی و کاغذبازی های اداری
موسوی زاد تولید کننده گل های کاکتوس که مدعی است، می تواند کار خود را بیشتر نیز توسعه دهد و برای افراد بیشتری نیز اشتغال ثابت ایجاد کند، برای اخذ مجوز گرفتار کاغذ بازی های اداری شده است.
وی با بیان اینکه قصد دارد، گلخانه ای جدید در فضایی حدود یک هزار و 500 متری ایجاد کند، گفت: مسئولان سازمان جهاد کشاورزی با اعطای مجوز به این گلخالنه مخالفت کرده اند و می گویند که برای ایجاد این گلخانه باید زمینی با مساحت بیش از سه هزار متر در اختیار داشته باشید.
این کارآفرین کرمانشاهی موضوع سوخت رسانی به گلخانه را یکی دیگر از معضلات خود عنوان کرد و گفت: در فصل سرما تامین سوخت برای سیستم های گرمایشی یکی از نیاز اصلی ما است و در صورتی که این نیاز تامین نشود در فصل سرما متضرر خواهیم شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه استانداری کرمانشاه، کاغذبازی را یکی از موانع پیش روی اشتغالزایی دانست و گفت: نباید هیچ سرمایه گذار و کارآفرینی پشت درهای بسته ادارات بماند، تا از سرمایه گذاری و اشتغالزایی پشیمان شود.
رضا رحیمی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: هیچ چیز به غیر از سخت گیری های اداری نمی تواند مانع از سرمایه گذاری و ورود سرمایه گذاران به استان شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه، با بیان اینکه نسبت به جوانان کرمانشاهی مسئول هستیم، گفت: همه مدیران باید دست در دست هم دهند تا به واسطه جذب سرمایه گذاری بیکاری جوانان کرمانشاهی رفع شود.
رحیمی ادامه داد: امروز بیکاری گریبان گیر کرمانشاهیان است و یکی از تهدیدهای اصلی جامعه محسوب می شود.

**اعطا تسهیلات به گلخانه داران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی نیز با اشاره به تدوین برنامه افزایش صد درصدی سطح کشت گلخانه ای برای سال جدید تصریح کرد: حمایت های تسهیلاتی ویژه ای برای ایجاد و توسعه گلخانه ها در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.
شهبازی اضافه کرد: برای متقاضیان جدید احداث گلخانه و گلخانه های غیرفعال تسهیلات با سود 6 و چهار درصد در مناطق محروم و جنگ زده در نظر گرفته شده است.
وی گفت: همچنین برای توسعه شهرک های گلخانه ای در سطح 416 هکتار در قالب 15 شهرک گلخانه ای در شهرستان های کرمانشاه، صحنه، پاوه، روانسر، اسلام آبادغرب و سرپل ذهاب در برنامه ششم در نظر گرفته شده است که می تواند در زمینه ایجاد اشتغال و تولید درآمد و صادرات نقش بسزایی ایفا کند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه اظهار داشت: در کشت های گلخانه ای میزان مصرف آب بسیار کم است بطوری که مصرف آب 6 برابر کمتر از فضای باز بوده و میزان تولید نیز 6 برابر می باشد که به همین دلیل از لحاظ درآمدزایی بسیار صرفه اقتصادی دارد.
شهبازی با بیان اینکه در سال جاری 12 هکتار سطح زیرکشت گلخانه در استان افتتاح می شود، گفت: تاکنون 300 هکتار از اراضی استان برای واگذاری به کشت گلخانه ای شناسایی شده است.

** ضعف در بازاریابی
رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه در بخش دیگری از صحبت های خود یکی از نکات ضعف گلخانه های کرمانشاه ناشی از نبود بازاریاب برای فروش محصولات گلخانه ای دانست و آن را دلیل اصلی کمبود سطح زیرکشت گلخانه ای عنوان کرد.

** افزایش بهره وری در کشاورزی لازم است
به عقیده استاندار کرمانشاه کشاورزی یکی از محورهای اصلی توسعه کرمانشاه است که باید به شکلی مدرن پیگیری شود.
هوشنگ بازوند چندی پیش در مراسم افتتاح یکی از گلخانه های استان، گفت: متاسفانه کشاورزی استان به شکل سنتی و در حد یک معیشت است و هیچ ارزش افزوده ای ندارد.
وی با بیان اینکه رونق و توسعه با تولید ارزش افزود بوجود می آید، گفت: سطح زیرکشت گلخانه ای استان 50 هکتار است که در مقایسه با میانگین کشوری بسیار کم است و هیچ ارزش افزوده ای ندارد.
استاندار کرمانشاه با تاکید بر اینکه اینکه سطح زیرکشت گلخانه ای استان باید به 400 هکتار در پایان چهار سال آینده برسد، توسعه کشت گلخانه ای را یکی از مصداق های اقتصاد مقاومتی مورد تایید مقام معظم رهبری دانست.

** کشاورزی درمان بیکاری
براساس اعلام استاندار کرمانشاه، بیش از 172 هزار نفر در این استان با معضل بیکاری و مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند که باید برای اشتغال آنان باید چاره اندیشی کرد.
آب و هوای مناسب، بارندگی هایی بالاتر از میانگن کشور، زمین های مرغوب، مرکزیت غرب کشور و هم مرزی با عراق از جمله ظرفیت های کرمانشاه است که می تواند زمینه را برای گسترش بخش کشاورزی به عنوان یکی از عرصه های اصلی اقتصاد مقاومتی فراهم کند.
با این حال در شرایطی که خشکسالی های بلندمدت در کشور حاکم شده گسترش گلخانه ها با توجه به صرفه جویی در مصرف آب و افزایش بهره وی باید همواره مورد توجه مدیران قرار گیرد تا با ارائه بسته های حمایتی کشاورزان را برای ایجاد گلخانه ترغیب کنند.
براساس اعلام مسئولان وزارت جهاد کشاورزی هر هکتار گلخانه 10 نفر را مشغول به کار خواهد کرد، از این رو به نظر می رسد که مدیران با توسعه گلخانه ها بتوانند خار بیکاری را از پای بخشی از جوانان کرمانشاهی خارج کنند