پربازدیدترین ها

سرویس: اجتماعی کد خبر: 215640 ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷

کارشناس حقوق بین الملل:

حملات آمریکا به سوریه زمینه چینی برای مذاکراتی بزرگ است

بازی دراز 1404 : تهران- ایرنا- یک کارشناس حقوق بین الملل حمله موشکی آمریکا به سوریه را نقض آشکار حقوق بین الملل عنوان کرد و گفت: حملات واشنگتن به این کشور زمینه چینی برای مذاکراتی بزرگ است یعنی در پشت سر این هیاهوی نظامی به دنبال ارسال پیام به ایران و روسیه است.

حملات آمریکا به سوریه زمینه چینی برای مذاکراتی بزرگ است

به گزارش بازی دراز، یوسف مولایی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا درمورد اقدام نظامی آمریکا، فرانسه و انگلیس برعلیه سوریه و تبعات حقوقی این اقدام اظهارداشت: توسل به زور در حقوق بین الملل فقط در دو صورت امکان پذیر است یکی در موقعیت دفاع مشروع و دیگری در زمانی که شورای امنیت مجوز توسل به زور را با تصویب قطعنامه ای ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل تصمیم می گیرد و به دولت های عضو توصیه یا درخواست می کند.
وی یادآور شد که چنین اتفاقی رخ نداده است و این نقض آشکار حقوق بین الملل است. 
وی به خلاهای موجود در حقوق بین الملل اشاره کرد و یادآور شد: جامعه جهانی مانند جامعه داخلی نیست که در آن سلسله مراتب قدرت وجود داشته باشد و درباره اتفاقی که مغایر قانون است و شرایطی که صلح و امنیت بین الملل را به خطر می اندازد، بتواند تصمیم گیری و اقدام کند و به این دلیل این تصمیم گیری ها و اقدامات یک جانبه از سوی برخی کشورها بخصوص آمریکا انجام می شود. 
استاد حقوق بین الملل خاطرنشان کرد: آمریکا مدت ها بخصوص پس از پایان جنگ سرد در موقعیت های مختلف از این خلاء استفاده کرد و حتی ناتو ماموریت یافت که در مواردی اوضاع آشفته ای وجود داشت، اقدامات نظامی انجام دهد. 
مولایی به سابقه اقدامات نظامی آمریکا و متحدانش در جهان نسبت به وقایع یوگسلاوی سابق در سال 1994 و همچنین در عراق در سال 2003 اشاره کرد و گفت: حضور آمریکا در عراق بدون مجوز شورای امنیت بود، مجموعه ای از این اقدامات که حقوق بین الملل را نقض می کند در جهان بسیار زیاد است. 
وی یادآور شد: حتی رژیم صهیونیستی نیز اخیرا و به طور مرتب این کار را انجام می دهد ولی چون هیچ مکانیزم و سازوکار مناسبی در جامعه جهانی ندارد که در اینگونه موارد بتوان اقدام موثری انجام داد، این اقدامات تکرارمی شود. 
وی درباره موضع گیری روسیه قبل از حمله آمریکا و متحدانش به سوریه و اخطار به این سه کشور اظهار داشت: حق نداریم به لحاظ اخلاقی جامعه را مشوش کرده و بترسانیم که یک شبه جنگی فراگیر و بزرگ آرامش جهانی را به خطر بیندازد و تا زمانی که دلایل قوی برای انجام کاری وجود نداشته باشد نباید از ادبیاتی که مرسوم کشورها در این مواقع است، استفاده کرد. 
این استاد حقوق بین الملل خاطرنشان کرد: جنگ سرد برای شرایط خاص بعد از جنگ جهانی دوم که دنیا به لحاظ سیاسی، نظامی و حتی اقتصادی دو قطبی کامل بود که یک طرف بلوک شرق به پرچم داری اتحاد جماهیر شوروی و در مقابل بلوک غرب رخ داد. 
مولایی یادآور شد: در جنگ سرد هرکدام از آنها به نوعی یک ائتلاف نظامی بزرگ را سازماندهی کردند از آن جمله شاهد پیمان ورشو و ناتو بودیم ولی امروز در دنیایی هستیم که تقریبا چند قطبی است و قدرت های مختلفی عرض اندام می کنند. 
وی گفت: روسیه به گذشته بازگشته است که می توانست به لحاظ نظامی در دنیا تاثیر گذار باشد اما به لحاظ اقتصادی قطب های مختلف وجود دارد، البته ناتو قدرت و همگرایی سابق را ندارد و بین ترکیه و آمریکا که دو عضو ناتو هستند درباره سوریه اختلاف نظر است. 
یک کارشناس مسایل بین الملل خاطرنشان کرد: فرانسه و آلمان در حمله آمریکا به عراق به عنوان دو عضو ناتو در مقابل آن ایستادند و در قسمت های مختلف دیگر نیز این چند دستگی دیده می شود و به نوعی جامعه جهانی در مسیر تثبیت دنیای چند قطبی است و درحقیقت جهان کنونی مثل شرایط جنگ جهانی دوم نیست. 
مولایی درباره سخنان رییس جمهوری آمریکا برای مذاکره با ایران و روسیه گفت: در سیاست خارجی آمریکا یک سری رویه هایی وجود دارد که به صورت قانون درآمده، یعنی نهادینه شده است مانند این که مذاکره قبل و پس از جنگ وجود دارد و حتی در زمان جنگ نیز باید تلاش کرد تا مذاکره انجام شود و در عین این که کار نظامی انجام می دهند درحال بهره برداری از مذاکره نیز هستند. 
وی ادامه داد: حملات اخیر آمریکا زمینه چینی برای مذاکراتی بزرگ است یعنی در پشت سر این هیاهوی نظامی به دنبال پیام و سیگنال برای ایران و روسیه است که ممکن است شرایط بدتر شود، بنابراین بهتر است مذاکره شروع شود. 
این استاد دانشگاه یادآور شد: این حمله بیشتر برای انجام مذاکره بود بنابراین به دنبال ایجاد خسارت برای سوریه نبودند و آنچه برای آمریکایی ها مهم است رسیدن به اهداف خود در سوریه است. 
وی همچنین اظهار داشت: مذاکره آمریکایی ها با روس ها درخواستی جدی است و فکر نمی کنم که روسیه در این زمینه تردیدی جدی داشته باشد. 
وی گفت: ایران نیز درکنار روس ها دیده می شود و این که از نظر آمریکایی ها، ایران چه وزنی در منطقه دارد، معلوم نیست البته آمریکایی ها به روس ها مراجعه می کنند اما نگاه به ایران به عنوان بازیگر مهم منطقه ای، موضوعی نامعلوم است و به نظر نمی رسد آمریکایی ها درباره سوریه به طور مستقیم درخواست مذاکره با ایران داشته باشند. 
به گزارش ایرنا، آمریکا به همراه متحدانش (انگلیس و فرانسه ) بامداد شنبه دمشق پایتخت و استان حمص سوریه را هدف حمله موشکی قرار داد. 
رسانه های غربی در روزهای گذشته مدعی استفاده دولت سوریه از تسلیحات شیمیایی در شهر دوما در غوطه شرقی سوریه شدند و آمریکا، انگلیس و فرانسه به همین بهانه، تهدید به اقدام نظامی مشترک علیه سوریه کردند. 
سیام**9103**1336